Какво да бъде менюто при висок холестерол?

30901
Какво да бъде менюто при висок холестерол?
Снимка: iStock

Покачването на нивата на холестерола е проблем, който е от значение и за двата пола. Храненето играе важна роля за неговото разрешаване и профилактика.

Защо високият холестерол е опасен? Понеже това носи средните рискове: исхемична болест на сърцето; ангина; нарушения на кръвообращението в областта на мозъка; нарушени внимание и памет; отслабена зрителна острота; поява на кръвни съсиреци (тромби); нарушения на съня; трудности с емоционалното състояние.

5-те храни, които повишават холестерола

Известно е, че високият холестерол значително увеличава риска от смърт, причинена от сърдечни проблеми. Ето защо лекарите съветват да с...

Как да се храним при наличие на висок холестерол? Общите принципи на хранене в такова състояние са следните. Менюто трябва да се базира на сложни въглехидрати (бобови растения, зърнени храни), сухо месо, избягвайки тлъстото; консумацията на риба, дори мазна, може да не се ограничава, тъй като съдържа полезни за организма киселини. Да се консумира по-малко хляб, особено пшеничен, като се отдава предпочитание на черен или пълнозърнест.

Трябва постепенно да се ограничават захарта и солта в храната. Препоръчително е да се готвят ястия без сол, а по желание да се добавя после.

Вместо захар трябва да се използват естествени заместители. Да се консумира храна около 5 пъти на ден, като човек се ограничава с малки порции. Не всички методи на готвене са подходящи. Пърженето ще трябва да бъде изоставено в полза на варене, задушаване или печене.

Какви храни е позволено да се консумират? Изграждането на собствено антихолестеролно меню се основава на следните продукти. Пресни и печени зеленчуци, плодове. Зелени, ароматни натурални билки. Сушени плодове, ядки, семена. Морска риба от червени видове (с червено месо – сьомга, риба-тон, есетра). За белтъчините може да се разчита на яйца. Диетично месо с малко съдържание на мазнини – грижливо да се чисти от кожата и мастните слоеве. Натурални растителни масла. Нискомаслени млечни продукти. Зърнени каши, приготвени стриктно само с вода, без добавяне на мляко. Бобови растения (боб, нахут, грах, леща). Макаронени продукти от твърда пшеница. Пълнозърнест хляб, сладкиши на базата на кулинарни трици. Зелен чай без захар или с естествени подсладители. Прясно изцедени сокове, плодови напитки, домашни компоти. Продукти на базата на соя. Ястия с гъби.

Как да намалите холестерола?

Ако последният ви кръвен тест покаже, че нивата на холестерола са твърде високи, може би е дошло времето да го вземете сериозно и да се...

Какво е важно да изключите от своето меню при висок холестерол? За да коригирате нивата на холестерола, би трябвало да се откажете от следните храни в менюто си. Силен чай, кафе, какао. Бонбони, сладкиши, въобще всякакви сладкарски изделия. Мазни меса, мас, сланина. Субпродукти (вътрешности, бъбреци, черен, бял дроб и др.). Рибен хайвер (възможно е да се замени със зеленчукови смеси от типа на имамбаялдъ). Пушено месо, колбаси, риба. Люти (пикантни) храни. Продукти от меки сортове пшеница. Каши, приготвени с мляко. Твърде сладки сушени плодове (сушени банани, фурми, някои сортове стафиди). Пресен киселец и спанак. Пресни репички, ряпа, салати на тяхна основа. Сирене, масло, маргарин. Алкохолни напитки (дори леки).

По този начин, ако човек спазва подходяща диета, тогава неговото здраве ще се подобри след 1-2 месеца и нивата на холестерола постепенно ще се върнат към нормалното. Пострадалите би трябвало да се придържат към такава диета, за да не се повтори кризата и да не се влоши здравето им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com