Какво да правим със старата козметика и може ли да ни навреди?

1637
Какво да правим със старата козметика и може ли да ни навреди?
Снимка: iStock/Guliver

Едно от удоволствията, които нямат значение без жената, е козметиката. За лице, коса, ръце и всяка част от женското тяло, козметичната индустрия внимава да предложи широка гама от възможности. Ето защо дамските тоалетки често са отрупани с най-различни продукти и много от тях се развалят. Какво е нужно да се направи със старата козметика и наистина ли може да ви навреди?

Повечето потребители на използвана козметика не са наясно с това и не следят срока на годност на покупките си. Отношението към тези продукти трябва да бъде същото като към храната – редно е да внимавате кога изтича срокът за безопасна употреба и всеки крем или червило с изтекъл срок на годност трябва да се изхвърли. Дори скъпия вид продукти от реномираните компании могат да навредят, ако са изтекли разрешенията и безопасния им период на употреба. Затова не бива да се подценява вредата от старата козметика.

Каква женска козметика може да се ползва от мъже?

Някои все още смятат, че козметиката за мъже и жени трябва да е различна. Но, както вече писахме, експертите не виждат голяма разлика м...

Идентифициране на белези от развалена козметика

Най-лесният начин да тествате стария си грим е да проверите срока на годност на опаковката. Понякога обаче изчезва или се изтрива. Но алтернативно може да потърсите информация в уебсайта на компанията - производителя, който представя продукта.

Има и някои продукти, предимно кремове за лице или ръце, които са ръчно изработени. Обикновено не им е даден срок на годност. В такъв случай е добре да се има предвид консистенцията, цвета и особено миризмата на продукта. Ако външният вид, миризмата или плътността на продукта се е променила, значи може да се е развалил и би могъл да стане от полезен до опасен.

Друг начин за проверка е чрез тест върху кожата. Ако имате подозрения, че вашият продукт започва да се разваля, въпреки че цветът, мирисът и плътността остават непроменени, трябва да нанесете малко върху най-чувствителните зони на кожата си - това са гънките на вашите лакти и задната част на ушите. Ако се появят сърбежи, зачервявания или просто неприятни усещания, най-добре е да не рискувате да използвате продукта. Ако пък го направите, това може да  ви причини сериозни кожни проблеми.

Как да нанасяме фон дьо тен като професионалисти

Обичаме да показваме безупречна кожа без петна. Но не е добре да се забелязва фондьотенът, който създава този ефект. Ето как да нанесет...

Какви проблеми може да причини козметичен продукт с изтекъл срок на годността си?

Най-честите проблеми при използването на стар грим са алергии, обриви, зачервяване и други кожни раздразнения. След като спрете да използвате дразнещи продукти, те обикновено преминават без други последствия. При неправилно съхранение в козметиката може да се развият бактерии, гъбички и други вредни организми, които да доведат до кожни заболявания, някои от които трудно се лекуват – екзема, себорея, акне. Така, че трябва да бъдете много внимателни използвайки вашата козметика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com