Какво изучава науката география?

11585
Какво изучава науката география?
Снимка: iStock/Guliver

География представя само интересни факти и отговори на въпроси, свързани с географията на различните страни по света и планетата.

Какво прави геологът, къде работи и какво учи?

Геологът е трудна професия, която изисква от собственика си редица качества. Наред с качествата, които трябва да притежава геологът, той трябва да владее добре: физиката, химията, висшата математика, топографията и разбира се геологията. Това е необходим минимум за всеки геолог. За успешна работа по специалността са необходими висше образование, познаване на технологиите за проучване, опит в съставянето на геофизични планове. Опитът на терен също е добре дошъл.

За да се намерят богати находища, както и правилно да се оценят и класифицират е необходимо да се решат следните задачи:

  • Извършване на проучвателни работи в перспективни райони;
  • проучване на геоложкия строеж на находищата;
  • създаване на сондажни площадки и полагане на минни изработки;
  • обобщете и обработете резултатите от изследването.

Какво представляват останките в географията?

Релефът на земната повърхност е нееднороден и разнообразен, а на много места е причудлив и дори фантастичен. На нашата планета има много пейзажи, които лесно могат да бъдат сбъркани с фона на някой високобюджетен научнофантастичен блокбъстър за далечни необикновени светове. Екзотичните пейзажи радват окото и развихрят въображението, обогатявайки хоризонтите ни и разширявайки разбирането ни за красотата. 

Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

Остатъкът се нарича изолиран скален масив, останал след разрушаването на заобикалящата го скала по-рано от различни природни фактори - атмосферни влияния, излагане на вода и др.

По този начин останките са свободно стоящи скали или огромни камъни, често имащи доста причудлива форма.

В зависимост от произхода останките са разделени на няколко разновидности:

- Планини на масата - такива останки са обособени части или запазени остатъци от т.н. плато – равни участъци от земната повърхност, издигащи се рязко над околния пейзаж. Съответно планината на масата обикновено има плосък връх, което е труднодостъпно изолирано пространство. Със своите очертания този вид останки често наподобява маса, покрита с покривка, за което е получила името си.

- Денудационни остатъци – Денудацията, от латинската дума denudatio - излагане е процес на естествено разрушаване на части от планинска верига до по-ниски точки на земната повърхност. Когато под въздействието на гравитацията, както и различни атмосферни фактори (като дъжд, сняг, вятър, лед, температурни промени и др., голяма планина или скала се срути, понякога остава част от нея, която е по-устойчива към ефектите на времето. Именно тези „цитадели“ се наричат ​​денудационни останки, техните очертания и размери варират в много широк диапазон.

- Остатъци от изветряне – те са в резултат на продължително изветряне, където скалите могат да придобият най-невероятни форми. Именно този тип остатък може да се похвали с най-изтънчените форми.

- Остатъци от потока. В този случай името отново говори само за себе си: този вид останки възникват в резултат на потока на речните води около бившите участъци на брега. Поради непредсказуемостта на водната стихия, остатъците от потока наоколо могат да приемат различни форми.

"Умен" глобус обучава по география

Какво представляват земните ресурси в географията?

Поземлени ресурси в географията се наричат ​​земи, които се използват или могат да бъдат използвани в бъдеще в националната икономика. Това е основното средство за производство в горското и селското стопанство.

Поземлените ресурси включват:

  • обработваема земя - обработваеми земи, насаждения, площи с градини, културни паркове - около 11% от всички ресурси;
  • пасища и ливади - до 23% от всички ресурси;
  • територии на гори, храсти - приблизително 30% от всички ресурси;
  • антропогенни ландшафти – създадени от човека; сред тях - градове, населени места, индустриални центрове, пътища, летища и др. - около 3% от всички ресурси;
  • ледници, снежни полета, пустини, блата, унищожени от човека земи, дерета - 33% от всички ресурси.

Общата площ на земните ресурси е 13 400 000 000 хектара или малко над 26% от общата площ на земната повърхност. Тук не се взема предвид Антарктида като континент, който не е овладян от човека и според конвенцията от 1959 г. не принадлежи на нито една държава. Там е разрешена само научна дейност, забранено е дори използването на атомни кораби и ядрени блокове - за да се запази чистотата на мястото и природната уникалност.

Какво е водна площ в географията?

Географите наричат ​​водна площ всяка ограничена площ от повърхността на резервоар. В ежедневието, разбира се, хората често казват: „територия на езерото“ или „в целия залив“. Но все пак думата "територия" произлиза от латинското "terra" - земя, а ние говорим за вода. „Вода“ на латински е „aqua“, оттам „аквариум“ , „аквапарк“ и т.н.

Размерът на водната площ може да бъде всякакъв - от океана до малко езерце. Това са не само обикновени реки, морета и езера, но и техните части - проливи, заливи. Сред последните са плитки лагуни , частично отделени от морето и фиорди - тесни, криволичещи и дълги заливи, заобиколени от скали.

Водните площи са не само на повърхността. Геолозите говорят за истински подземни морета, много пещери ви позволяват да се възхищавате на подземни потоци, реки, езера, водопади. Новите водни площи се създават успешно от човека – полагат се на канали, подреждане на езера, изграждане на водоеми и басейни.

Какво е река в географията?

Всички знаем, че повърхността на планетата, на която живеем, се състои от земя и океан. На сушата има и резервоари - това са езера и реки. Като цяло речната система е доста сложна структура и функционира според собствените си закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com