Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

13787
Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии
Снимка: Getty Images/Guliver

Уеб презентации, пряк контакт, изживяване и експерименти – на това се дължи успехът на уникалния образователен проект "Географ БГ". Проектът е дело на Евгения Сарафова и Димитър Желев. Двамата заедно завършват Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а "Географ БГ" се появява на 17 февруари, 2014 година.

Пред Actualno.com Евгения сподели повече подробности за набиращия популярност свой проект. Започнахме през 2011 година и бавно, постепенно напредвахме в реализирането на мечтата си – да създадем място в уеб пространството, посветено на любимата ни наука. През цялото време на нашето следване в СУ имахме желание да създадем такъв уебсайт, защото усещахме липсата му като студенти по география, казва тя.

Как би изглеждала картата на света, ако населението на всяка държава отговаряше на нейните размери

Замисляли ли сте се какво би се случило ако населението на всяка държава съответства на размерите ѝ? Например гъсто населени държа...

Пет години по-късно "Географ БГ" вече има зад гърба си един голям Географски фестивал. Той стана факт през тази година и в него участие вземат над 500 души - ученици, учители и студенти. Общо 38 отбора взеха участие във фестивала, като те се състезаваха в надпреварата "Географиада".

Как и с какво Евгения и Димитър привличат вниманието на учениците към географията? Може би на първо място са уеб презентациите на сайта "Географ БГ", но Евгения е категорична, че "има още много неща за надграждане, в онлайн съдържанието лимит е само въображението на човека". За най-малките добри методи за привличане на вниманието са рисуването и моделирането. По-големите биват "улавяни в магията" и чрез възможностите, които им открива географията – Евгения още във втори курс като студент е имала възможността вече да работи във високотехнологична компания. Заради страстта си към географията тя вече е със сериозен натрупан опит в цифровата картография, създаването на кадастри и приложението на сателитни данни в различни стопански сектори - области, които в световен мащаб стават все по-търсени и където заплащането е много високо. Например в САЩ в областта на цифровата картография месечната заплата може да достигне до 7500 долара, а в арабския свят специалисти в тази област стават все по-търсени. "Смятаме, че доброто старо "офлайн" обучение, чрез пряк контакт, изживяване и експерименти е много ефективен метод", напомня Евгения и за традиционните аспекти на образованието.

Питаме младият учен и дали е мислила да търси помощ чрез европейско финансиране за проекта си. Опитвали сме, но е много трудно, е кратката ѝ теза. По думите ѝ нещата са сложни – има много европейско финансиране за неправителствени организации, но за образователен проект като "Географ.БГ" все нещо не достига, за да изпълни условията. Като основна пречка Евгения посочва традиционното изискване за опит с европроекти, а как да има опит за един млад бизнес? Нямаме и експерт, който да се е занимавал с кандидатстването по европрограми, което ни затруднява много – все едно да те пуснат в тотално нова за теб среда и да ти кажат да действаш, споделя още тя, но не изключва помощта от Европа като помощ за "Географ.БГ" в бъдещ момент.

"Всичко за "Географ.БГ" финансирахме със собствени средства. Имахме трудности с администрацията само от гледна точка на това, че не ни е особено приятно да се занимаваме с такива неща. Трудностите към днешния момент са предимно свързани с промяната на нагласите на хората към знанието, към това какви възможности имаш за професионална реализация с наука и т.н.", казва Евгения.

Американците не познават Европа

Колко сте добри по география? Сайтът Buzzfeed реши да подложи американците нан тест по география свързан изцяло с… Европа! Както...

Усилията на "Географ БГ" в образованието ни привлякоха вниманието на доста сериозни конкурси. Проектът е един от финалистите на инкубатора "Промяната" и се надява да спечели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com