Какво казват белите полумесеци на ноктите за здравето ви

5533
Какво казват белите полумесеци на ноктите за здравето ви
Снимка: iStock

Лунулите или зърната са бели полумесеци, видими в основата на ноктите. Те изглеждат различно за всеки от нас, защото са много променлив елемент от нашето тяло. Според някои тяхното изчезване или промяна на цвета може да показва развитието на определени заболявания.

Те често се наричат ​​полумесеци поради формата, на която приличат. Белите фрагменти, нарастващи в мястото, където нокътната плоча се среща с кожата, се наричат ​​лунули или калуси. Тъй като те са най-свежите и млади фрагменти от растящия нокът, могат да ни разкажат много за нашето здраве.

Брачните халки се различават по размер в зависимост от пръста, на който е разположен нокътя. Те обикновено са много по-големи и ясно видими върху лунулата на палците, отколкото на другите пръсти. Преминавайки от показалеца към малкия пръст, те стават все по-малки и по-малки.

Самият факт, че ги има, не трябва да се свързва със здравословни проблеми. Още по-лошо, ако вече не се виждат или, по-лошо, стават червени или сини, например.

Лунулата е единствената жива част от ноктите ни, останалата част от предпазителя на пръстите се състои само от мъртви клетки, така че не усещаме никакви стимули с тях.

Червени полумесеци по ноктите

По правило лунулата трябва да е млечнобяла. Ако това е цветът им, не се притеснявайте. Ако обаче променят цвета си, това може да е признак на заболяване.

Брачните халки понякога стават червени. Според специалистите най-често това може да означава проблеми с белите дробове (по-специално хронична обструктивна белодробна болест) или с кръвоносната система.

Червените полумесеци по ноктите също могат да бъдат симптом на:

- цироза на черния дроб
- хронична уртикария
- псориазис
- сърдечна недостатъчност
- алопеция ареата

Син полукръг върху ноктите

Когато лунулите загубят белия си цвят и станат леко сивкави, това може да означава, че тялото ви е просто уморено и се нуждае от почивка. Въпреки това, ако цветът изглежда повече като син, има причина да се притеснявате.

Сините нокти също се свързват със сърдечно-съдови заболявания. В този случай това е намаленото свързване на кислорода с хемоглобина в белите дробове. Когато количеството на неокисления хемоглобин в кръвта се повиши до пет процента или повече, потъмнява, което може да се прояви върху нокътните плочи.

Сините или тъмносини калуси могат да показват болестта на Уилсън или аргирия. Първият е рядко наследствено нарушение на метаболизма на медта, отложено в тъканите при възникване на заболяването. Агрия, от друга страна, е отравяне със сребро.

Голям пръстен на ноктите

Прекомерният растеж на ноктите също е един от тревожните признаци, свързани с измененията на полумесеците по ноктите. Твърде големите лунули могат да бъдат следствие от напрегнато сърцебиене, което от своя страна може да доведе до хипертония

Уголемените калуси също са симптом на дефицит на ниацин, наречен витамин РР. Това е елемент, който може да доведе до сериозни състояния като пелагра, кожно заболяване, известно като ломбардна еритема. Витамин РР е отговорен и за правилния синтез на хормони, инсулин и кортизол в организма.

Ако липсва лунула по ноктите

Изчезването на лунулата също трябва да привлече вниманието ни. Въпреки че това може да не е непременно симптом на заболяването (някои мазоли са естествено невидими), изчезването им е смущаващ симптом.

Най-честата причина за тази ситуация е слабост, умора, недохранване или диета, бедна на важни хранителни вещества. Дефицитът на витамин В12, който е от съществено значение в процеса на делене на клетките и растежа на организма, е особено видим върху ноктите. Той също така участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, протеините, мазнините и въглехидратите.

Друго заболяване зад изчезването на мазоли е анемията, също причинена от дефицит на важни минерали в организма. Анемията е липса на достатъчно количество хематокрит, еритроцити или хемоглобин в кръвта, причинена от дефицит на желязо. Някои от вариантите му са следствие от твърде малко витамин В12 в кръвта.

Според лекарите изчезването на лунулата е признак и за появата на витилиго, кожно заболяване, причинено от дефицит на меланин. Засегнатите хора имат неправилни бели петна по кожата си, които изглеждат неправилни. Полумесеците по ноктите също могат да избледнеят при хора с бъбречна недостатъчност.

ВАЖНО: Статията има само информативна цел и не замества на консултацията със специалист. При съмнения за здравето търсете мнението на лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com