Какво не знаем за цветята?

9783
Какво не знаем за цветята?
Снимка: iStock/Guliver

Когато влезем в цветарски магазин, често се губим сред изобилието от цветя. Някои тънкости при покупката им са известни на мнозина - например, че не е нужно да купувате готови букети, по-добре е да поискате композицията да бъде съчетана пред вас, за да сте сигурни, че цветята са свежи. Други малки хитрости обаче все още са зад кулисите.

Проблемът е, че видът на свежите цветя в магазина съвсем не означава как те ще останат такива дълго след покупката. Например, почти всички цветя, които се намират в магазините, се режат по определен начин. Продавачката не винаги ще се сети да ви каже това освен, ако не я попитате директно. Повечето цветя трябва да се режат диагонално с остър нож. Любител цветар може за минута развали букета, ако вземе и отреже растенията с ножица. Ножиците смачкват, деформират стъблата и запушват тубулите - каналите, през които водата навлиза в цветето. Затова, ако поставете такъв неправилно отрязан букет във вода, той ще живее кратко.

Стайните растения, които са полезни за здравето ни

Освен че са красиви и уникални сами по себе си, растенията са и изключително полезни, ако приемем те да бъдат част от нашия домашен инт...

В магазина само стъблата на цветята се намират във вода, листата не я докосват. Причината е, че листата във водата почти веднага стават източник на бактерии, а самите цветя бързо губят външния си вид.

Как да разберете какво не трябва да купувате? Когато един букет съдържа едновременно свежи и остарели рози, те се различават само по това, че свежите чашелистчета (малките зелени листенца под самия цвят) поддържат пъпката и са насочени нагоре, а при застоялите се спускат надолу. Ако са леко отклонени встрани – розата е на няколко дни. И не слушайте магазинерски глупости за някакъв „специален сорт“!

Главният показател за свежестта на едно цвете е неговата еластичност. Това означава, че все още има достатъчен запас от влага. Внимателно стиснете пъпката, можете леко да опънете няколко венчелистчета. В свежо цвете пъпката ще бъде еластична, а венчелистчетата (листчетата на самия цвят) веднага ще се върнат на първоначалното си място.

Ако видите насекоми върху цветето, значи то не е свежо. Бял налеп по листата показва наличието някаква инфекция. Такива цветя са способни да заразят всички останали растения в къщата, инфекцията може да се разпространи и върху домашни любимци.

Моментално изхвърлете тези растения от дома си

Саксийни цветя се срещат в почти всеки дом. Растенията не само оживяват и разкрасяват интериора, но и пречистват въздуха. На някои видо...

Някои цветя могат да причинят алергична реакция дори при хора, които не са предразположени към нея. Шампиони в това отношение са лилиите. Има специално селекционирани сортове лилии, които нямат силна миризма. А премахването на тичинките от силно ароматните лилии няма да ви избави от миризмата. Подобно действие може само да я приглуши.

Декорирането на сладкиши и торти със свежи цветя е рискова тенденция. Доста популярни и познати цветя може да бъдат опасни, особено когато са в контакт с храна - просто защото са отровни сами по себе си. Такива са лилия, жълт жасмин, лале, зюмбюл, хортензия, момина сълза, стрелиция, минзухар.

Някои агресивни цветя значително съкращават живота на своите съседи. Например карамфилите бързо ще изсъхнат до розите, а всички цветя ще умрат до ирисите. Розите пък ненавиждат химическите съставки в аромата на мушкатото и вехнат, когато са поставени в близост до него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com