Какво означават имената на технологичните гиганти

29027
Какво означават имената на технологичните гиганти
Снимка: Getty Images/Guliver

Името на компанията е ключово за нейното разпознаване, клиентът вижда първо него. Но за мнозина от нас значението на имената им е неизвестно.

Samsung

Корейската дума Samsung означава „три звезди“. Това име е избрано от основателите на компанията, за да създава асоциация за компанията като „голяма, многобройна и силна“ (като звездите в нощното небе). Логото на Samsung е сменяно няколко пъти, но от 1993 г. остава такова, каквото го познаваме днес.

Nokia

През 1868 г. във Финландия е открит целулозен комбинат край град Нокиа на брега на река Нокианвирта. Основателите на фабриката не са се тормозили много да избират име и през 1871 г. официално компанията е наречена Nokia. Бизнесът потръгнал и през 1967 г., компанията се превръща в Nokia Corporation.

Apple

Днес Apple е една от най-големите компании в света, но когато Стив Джобс се е регистрирал като юридическо лице, се колебаел дали да не нарече компанията си например Matrix Electronics. В крайна сметка се установява на Apple Computer, безсилен да измисли нещо по-интересно. Според Джобс изборът на името е частично повлиян от любовта му към ябълките.

Microsoft

Компанията е регистрирана официално през април 1975 г., получава името си от комбинацията на думите „микропроцесори“ и „софтуер“. В края на 1970 г. името й става Microsoft Inc.

LG

Основаната през 1958 г. корейска компания GoldStar притежава дъщерно дружество, наречено Lak-Hui („Lucky “ на англ.). По-късно двете компании се сливат в едно под името ​​Lucky Goldstar – за кратко LG. Слоган на компанията е „Life is Good“ , „Животът е хубав“, а брандът и логото на LG са от 1995г.

HTC

Ако някой си мисли, че HTC означава High-Tech Computer, ще бъде прав само отчасти. През 1997 г. компанията е основана от H T Cho и Cher Wang, които решили да използват собствените си инициали за да назоват фирмата си HTC.

Cher Wang, съосновател (и буквата „С“) на HTC

Sony

Вижте на какви въпроси трябва да отговорите, за да ви вземат на работа в Apple

Една от най-иновативните компании в света – Apple, търси креативни хора със силна логика, със силен ум и неочаквани за професията...

Думата на Sony е комбинация от латинската дума sonus, означаваща „звук“, и английското sonny – „син“. Но през 1946 г. компанията се появява под името Totsuko. По-късно, през 1950 г., с нарастването на амбициите й тя приема името, с което днес я познаваме, а през 1958 г. се обявява за Sony Corporation.

Nintendo

Nintendo буквално преведено от японски е „да разчиташ на съдбата“. Предполага се, че името е свързано с това, че компанията е била производител на карти за игра. От 1963 г. компанията е известна като Co Nintendo, Ltd.

Google

Тази история е широко известна: името Google се появи през 1997 г. в резултат на преднамерена грешка в изписването на думата Googol, която е числото 1, последвано от 100 нули. Така името на интернет гиганта символизира огромно количество данни, което създателите на Гугъл, Сергей Брин и Лари Пейдж искаха да предоставят на потребителите.

25 любопитни факта за Google, които не знаехте

Името на най-използваната търсачка в света днес участва в речниковия запас на всеки един от нас. Вече не търсим информация в интернет, ...

Mozilla

През 1994 г. екипът на Netscape решил да измисли име за новия си браузър. Името трябвало да символизира нещо голямо и мощно, което да помогне на техния продукт Mosaic да смачка конкуренцията. В резултат на това, те вземат името на могъщата Godzilla и го комбинират с Mosaic, за да се получи познатото Mozilla.

Wikipedia

В началото си онлайн енциклопедията на Джими Уейлс се нарича Нупедия, но после екипът, вдъхновен от проекта WikiWikiWeb (един от първите сайтове, които могат да бъдат редактирани от потребителите си), позволява на всеки да пише и редактира статии. Според Уелс, дума Wiki е от хавайски език и означава „бързо“.

Asus

Изтекоха снимки на iPhone 7 и iPhone 7 Proх (СНИМКА)

Френският блог Nowhereelse, станал известен с публикуване на снимки на техника на Apple, която още не е анонсирана, показа снимки на пр...

Компанията Asustek, по-известна като Asus, е основана от четирима бивши служители на Acer през 1989 г. и получава името си от крилатия кон Пегас (Pegasus) от древногръцката митология. Според основателите на компанията Asus „олицетворява силата, чистотата и приключенски дух на това фантастично същество, което се издига на нови висини с всеки създаден нов продукт“.

Lenovo

Основателите на Lenovo през 1984 г. са нарекли новия си проект Legend („Легенда“), но след почти две десетилетия по-късно, през 2003 г., те отделили производството на компютри в отделен бизнес и му дали името Lenovo. Думата произлиза от сливането на Le и Novo, което означава „нов“ на латински.

Yahoo!

Основана през 1994 г., компанията Yahoo официално получава името си през януари 1995 година. Тази дума е непреводима от английски език, но всъщност Yahoo е съкращение на Yet Another Hierarchical Officious Oracle („друг йерархично натрапчив оракул“), което добре определя функция му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com