Какво представлява деменцията при котките и лекува ли се ?

1299
Какво представлява деменцията при котките и лекува ли се ?
Снимка: iStock

Котките често преживяват изменения в когнитивните си способности докато остаряват. Това еволюира в синдром на когнитивна дисфункция (CDS), който подобно на деменцията при хората влияе на мозъчните процеси, вкл. възприятие, учене и памет. Въпреки че често се нарича "котешка деменция," по-правилно е използването на термина CDS.

При остаряващите котки, този синдром е свързан с промени в структурата на мозъка, които влияят на тяхната способност да се ориентират в околната среда и да вземат решения. Този процес също така може да доведе до дефицити в ученето и паметта, които се проявяват чрез поведенчески промени.

Котешката енергия

Характерни симптоми на CDS включват дезориентация, което може да се изрази в объркване в познати пространства или трудности в намирането на храна и вода. Котките с CDS често проявяват необичайно поведение, като например избягване на социални взаимодействия, промени в навиците за сън и промени в апетита.

Този синдром не е лесно диагностициран, тъй като симптомите могат да бъдат подобни на други заболявания, като бъбречна недостатъчност или хипертиреоидизъм. Затова, ако собствениците забележат промени в поведението на котката си, е важно да се консултират с ветеринарен лекар, за да се изключат други здравословни проблеми и да се постави правилна диагноза.

Лечението на CDS може да бъде предизвикателство, но съчетаването на различни подходи може да подобри качеството на живот на страдащата котка. Промяна в диетата, прием на добавки, стимулиране с нови играчки и упражнения, както и обогатяване на средата, в която котката живее, са някои от методите, които ветеринарите препоръчват. В някои случаи, лекарствата могат да бъдат предписани за управление на симптомите.

Важно е собствениците на котки да бъдат информирани за този синдром и да поддържат редовни посещения при ветеринара, особено при по-възрастните домашни любимци. Ранната диагноза и подходящото лечение могат значително да подобрят качеството на живот на котките, страдащи от CDS.

Популярно стайно растение може да убие котката ви

Въпреки че няма сигурен начин да предотвратите развитието на деменция при вашия домашен любимец, може да предприемете стъпки, за да поддържате неговия мозък стимулиран през целия живот и по този начин да намалите максимално възможността от развитие на CDS.

Любопитни факти за котките :

  • Първи домашни любимци - котките са опитомени от хората преди повече от 4,000 години. Счита се, че домашните котки са се появили в древен Египет, където били ценени като обект на обич и богатство.
  • Предпочитат топлината - котките обичат топлината и често търсят топли места за почивка. Техните температурни регулации са по-високи от тези на хората.
  • Разнообразие от звуци - котките не издават само звука "Мяу", те издават широка гама от звуци, вкл. мъркане, скърцане и др. Всеки звук има свое значение и служи за комуникация.
  • Обичат да си поспиват – средно една котка спи около 12-16 часа на ден. Това е свързано с тяхната природа на ловец, която изисква енергия за кратки периоди по време на интензивен лов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com