Топ 10 на едни от най-красивите породи котки

52134
Топ 10 на едни от най-красивите породи котки
Снимка: iStock

1. Бенгалска котка

Бенгалската котка е с грациозно, но много мускулесто тяло. Тази красива порода има един от най-необичайните цветове - петната й наподобяват леопардови шарки. Бенгалите са като дивите котки - имат необичайно мека козина, дълги опашки, големи уши. Теглото на възрастен мъжки може да достигне осем килограма.

2. Британска късокосместа

Британска късокосместа са много приятни за галене поради необичайната си козина.

Британската късокосместа е средно голяма котка с мощно телосложение. Неслучайно е кръстена "плюшеното мече": тя има широк гръден кош, къси крайници, здрав скелет и гъста къса козина, "плюшена" при допир.

3. Сибирска котка

Сибирската е популярна порода котки, произхождаща от Русия. Величествените красиви сибирски котки се отличават с уникална "водоустойчива" мека козина с много гъст подкосъм и красива муцуна с овални, леко наклонени очи. Сибирските котки са големи горски породи с мощно мускулесто тяло. Особеност на вида са ушите с малки пискюли.

4. Невска маскарадна котка

Невската маскарадна котка произлиза от сибирската. Едва през 90-те години сибирякът със сини очи беше обособен като отделна порода. Тя беше наречена маскарадна поради факта, че очертанията на цвета на вълната на муцуната приличат на маска. Опашката на Невак е много пухкава и прилича на лисица.

Какво не трябва да ядат котките?

5. Сиамска котка

Красивата сиамка ще се хареса на собствениците, които искат активен домашен любимец.

Дълга, тънка и мускулеста котка има необичаен цвят. Муцуната, ушите, лапите и опашката са тъмни, а останалата част от тялото е светла. Животното придобива окончателния си цвят до десет месеца. Козината е лъскава и къса, прилепнала към тялото. Сиамската котка има триъгълна глава, големи високо поставени уши, дълъг прав нос и сини очи.

6. Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка - една от най-сладките породи.

Шотландската клепоуха е една от най-красивите и млади породи. Първата котка се появява в Шотландия през 60-те години на ХХ век. Основната характеристика е посочена в името - тя е с уши, възникнала поради мутация. Необичайни уши, съчетани с големи очи, придават на котката трогателен беззащитен вид. Шотландските гънки се предлагат в къси и дълги коси и се предлагат в голямо разнообразие от цветове.

7. Мейн Куун

Растежът на възрастен Мейн Кун може да достигне 40 см.

Мейн кун е най-голямата порода домашни котки. Те имат мощно тяло с широк гръден кош и масивна глава. Отличителна черта (с изключение на размера) е дългата козина, пухкавата опашка и пискюлите на ушите, които правят мейн кун да изглежда като рис. Луксозните и величествени котки имат много изразителни очи. В студено време мейн куните увиват опашка около тялото си, за да се стоплят.

8. Абисинска котка

Абисинската котка очарова с пронизващи жълти очи.

Абисинската котка е елегантна късокосместа котка с грациозно и гъвкаво тяло. Характерното положение на главата се подчертава от изящна шия и доста големи изправени уши, понякога опушени с пискюли. Козината е мека и копринена, прилягаща плътно към тялото. Очите на представителите на породата са големи, най-често ярко жълти.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

9. Персийска котка

Красиви персийци - един от най-пухкавите представители на домашните котки

Персийката е истинска дългокосместа котка и една от най-популярните породи в САЩ. Отличителни черти: кръгла плоска муцуна, необичайни очи и луксозна козина. Късата опашка също е покрита с дълга козина. Персийската котка има разнообразен цвят: плътен и опушен, има модел на петна и ивици.

10. Сфинкс

Сфинкс - необичайна порода, която не всеки харесва

Сфинксът е една от най-разпознаваемите породи котки. Неговата отличителна черта е липсата на козина. Въпреки че сфинксът се нарича още "плешив", всъщност има няколко разновидности, сред които има безкосмести котки, както и представители с козина от "велурена" текстура. Понякога има сфинксове с по-дълга, но рядка козина с кадифена или по-твърда структура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com