Какво се случва, ако сте се задавили и парче храна попадне в дробовете ви?

2707
Какво се случва, ако сте се задавили и парче храна попадне в дробовете ви?
Снимка: iStock

Когато ядем, парчетата храна преминават от устата в хранопровода, преминавайки към стомаха. Вроденият механизъм на затваряне на ларинкса е отговорен за това. Но понякога могат да възникнат ситуации, при които частиците храна отиват по грешен път.

Хранопровод и трахея - два начина

За да се предотврати навлизането на храна, течности и други чужди предмети в дихателните пътища, при поглъщане на храна трахеята се блокира от еластичен хрущял - епиглотис. И когато човек говори, епиглотисът се издига и отваря входа на трахеята, за да направи възможно издаването на звуци.

Ето защо от детството сме чували поговорката „Когато ям, съм глух и ням“. Когато говорите с пълна уста, епиглотисът се повдига и има голям риск парче храна да попадне в трахеята и човекът да се задави. Но не винаги сме внимателни.

Най-висок риск от вдишване на нещо е при малки деца, които активно изследват света около себе си, включително вкуса, при пациенти с неврологични и хронични респираторни заболявания, както и при възрастни хора.

Лекар: Честото задавяне с храна е симптом за следния проблеми

Защо е лошо?

Попадайки в ларинкса и оттам в горната част на трахеята, парче храна, кост, семе или друг предмет блокира частично или напълно въздушния поток, човек започва да се задушава и кашля, изтласква го навън. Ако не му се помогне навреме, той рискува да се задуши.

Но понякога парче, което попадне в „кривото гърло“, се плъзга в трахеята, спуска се по-ниско в бронхите и се забива в тях. На този фон, дишането става с хрипове, постепенно се развива възпалителен процес в дихателните пътища, появява се продуктивна кашлица, по време на която се отделя мукопурулентна храчка, температурата се повишава, появяват се хемоптиза и задух. Тежестта на симптомите зависи от интензивността на възпалителния процес в дихателните пътища.

Лекар разяснява: Какво да правим, ако ни попадне храна в кривото гърло?

Звучи като астма и магарешка кашлица

Такива симптоми са често наподобяват признаци на бронхиална астма, пневмония, магарешка кашлица. Проблемът е, че самият пациент може да не помни, че е вдишвал някакъв чужд предмет и не винаги е възможно да го откриете на рентгенова снимка.

Възможна пневмония

Ако чуждо тяло остане в дихателните пътища за дълго време, човек може да развие рецидивираща пневмония, пневмоторакс, белодробен абсцес, белодробни кръвоизливи, внезапни пристъпи на задушаване .

Да започнем с рентгенова снимка

За да се определи причината за заболяването, лекарят предписва рентгеново изследване на гръдния кош. Според статистиката, в около една четвърт от случаите обектът, който попада в дихателните пътища, е рентгеноконтрастен: метални монети, пластмасови копчета, стъклени перли и др. На снимката се виждат ясно. В други случаи специалистът трябва да се съсредоточи върху косвени признаци: деформация на бронхите, запушване на дихателните пътища. Компютърната томография също може да помогне за откриване на чужд обект в някои случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com