Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако сте се задавили и парче храна попадне в дробовете ви?

02 април 2024, 17:40 часа

Когато ядем, парчетата храна преминават от устата в хранопровода, преминавайки към стомаха. Вроденият механизъм на затваряне на ларинкса е отговорен за това. Но понякога могат да възникнат ситуации, при които частиците храна отиват по грешен път.

Хранопровод и трахея - два начина

За да се предотврати навлизането на храна, течности и други чужди предмети в дихателните пътища, при поглъщане на храна трахеята се блокира от еластичен хрущял - епиглотис. И когато човек говори, епиглотисът се издига и отваря входа на трахеята, за да направи възможно издаването на звуци.

Ето защо от детството сме чували поговорката „Когато ям, съм глух и ням“. Когато говорите с пълна уста, епиглотисът се повдига и има голям риск парче храна да попадне в трахеята и човекът да се задави. Но не винаги сме внимателни.

Най-висок риск от вдишване на нещо е при малки деца, които активно изследват света около себе си, включително вкуса, при пациенти с неврологични и хронични респираторни заболявания, както и при възрастни хора.

Лекар: Честото задавяне с храна е симптом за следния проблеми

Защо е лошо?

Попадайки в ларинкса и оттам в горната част на трахеята, парче храна, кост, семе или друг предмет блокира частично или напълно въздушния поток, човек започва да се задушава и кашля, изтласква го навън. Ако не му се помогне навреме, той рискува да се задуши.

Но понякога парче, което попадне в „кривото гърло“, се плъзга в трахеята, спуска се по-ниско в бронхите и се забива в тях. На този фон, дишането става с хрипове, постепенно се развива възпалителен процес в дихателните пътища, появява се продуктивна кашлица, по време на която се отделя мукопурулентна храчка, температурата се повишава, появяват се хемоптиза и задух. Тежестта на симптомите зависи от интензивността на възпалителния процес в дихателните пътища.

Лекар разяснява: Какво да правим, ако ни попадне храна в кривото гърло?

Звучи като астма и магарешка кашлица

Такива симптоми са често наподобяват признаци на бронхиална астма, пневмония, магарешка кашлица. Проблемът е, че самият пациент може да не помни, че е вдишвал някакъв чужд предмет и не винаги е възможно да го откриете на рентгенова снимка.

Възможна пневмония

Ако чуждо тяло остане в дихателните пътища за дълго време, човек може да развие рецидивираща пневмония, пневмоторакс, белодробен абсцес, белодробни кръвоизливи, внезапни пристъпи на задушаване .

Да започнем с рентгенова снимка

За да се определи причината за заболяването, лекарят предписва рентгеново изследване на гръдния кош. Според статистиката, в около една четвърт от случаите обектът, който попада в дихателните пътища, е рентгеноконтрастен: метални монети, пластмасови копчета, стъклени перли и др. На снимката се виждат ясно. В други случаи специалистът трябва да се съсредоточи върху косвени признаци: деформация на бронхите, запушване на дихателните пътища. Компютърната томография също може да помогне за откриване на чужд обект в някои случаи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес