Лекар: Честото задавяне с храна е симптом за следния проблеми

28722
Лекар: Честото задавяне с храна е симптом за следния проблеми
Снимка: iStock

Задавянето с храна е не само неприятно, но може да бъде и особено опасно, ако не съумеете да „извадите“ храната, попаднала в „кривото гърло“, както бабите ни наричат дихателните пътища. Особена опасност представлява задавянето при децата, като не са изключени и фатални случаи, макар да завършват благоприятно повечето подобни инциденти и детето или възрастният да съумеят да изкашлят храната. Задавяне е възможно както с храна, така и с течност и дори със собствената слюнка. Когато е инцидентно и не често, то е обикновено свързано с моментно невнимание, говорене или движение по време на хранене и прочие причини, но ако се случва системно, когато храненето е в покой и без очевидна причина, лекарите съветват да се консултирате със специалист, тъй като честото задавяне с храна може да е симптом на дисфагия, а тя – на сериозно заболяване.    

Какво е дисфагия?

Затрудненото преглъщане по медицински причини, което може да е в основата на честото задавяне с храна, се нарича дисфагия. Освен от честото задавяне с храна страдащите от дисфагия може да се оплакват и от чувството, че храната засяда на гърлото им, труден прием на определени храни и пълна невъзможност за преглъщането им, други пациенти не съумяват да погълнат медикамент независимо дали размерът на хапчето е малък, наблюдава се още кашляне по време на хранене, излизане на приетата храна през носа и др. При дисфагия е важна лекарската консултация, за да се открият причините за нея и да се въздейства върху тях. Възможно е дисфагията и честото задавяне с храна да сочат рак на хранопровода, изискващ незабавно лечение, което прави отлагането на лекарската консултация опасно. Какви други могат да бъдат причините за дисфагия?

Постоянното преглъщане на слюнка е симптом за следната болест

Причини за дисфагия

Преди да се притесните, че страдате от дисфагия и че тя може да сочи животозастрашаващо заболяване, вижте какви могат да бъдат причините. Сред тях има напълно безобидни, така че не е нужно да се тревожите предварително, но не се успокоявайте толкова, че да се откажете от медицинската консултация.

  • гастро-езофагеална рефлуксна болест – киселините в стомаха, нищо за притеснение, но все пак лекувайте се,
  • онкологични заболявания в устната кухина, хранопровода – изискват  спешна намеса,
  • неврологични заболявания – от „нормалната“ старческа деменция до множествената склероза, която не подлежи на лечение, но колкото по-рано имате диагнозата и разчитате на поддържащата терапия, толкова по-късно ще усетите неприятните симптоми на заболяването,
  • нелечими заболявания като Паркинсон, които прогресират във времето,
  • последствия от прекаран инсулт,
  • най-обикновен и банален стрес,
  • проблеми със зъбите или обеззъбяване, което не позволява да се сдъвче добре храната,
  • инфекциозни заболявания,
  • автоимунни заболявания като склеродерма и др.

Затруднено преглъщане - разновидности за нарушения на преглъщането

Само специалист може да назначи необходимите изследвания, сред които както лесни тестове, така и високоспециализирани изследвания, и да определи има ли даден пациент дисфагия, както и причините за нея. Различните причини изискват различно лечение, което прави поставянето на диагноза ключово за изхода. Симптоматичното лечение – тоест улесняването на самото преглъщане – е различно и са възможни както елементарна терапия със специалист, така и тежката артилерия – назогастрална сонда според това какво би помогнало в конкретния случай.

До какво може да доведе честото задавяне с храна?

Освен до фатален край, както и до куп неприятни усещания, честото задавяне с храна може да ви накара да избягвате някои храни, да ядете по-малко и това да доведе в последствие до тежка и опасна липса на витамини и минерали. Особено опасно е при децата, тъй като ограничаването на храната при тях води не просто до авитаминоза, но може да причини и забавяне на развитието, както и тежки заболявания. Честото задавяне с храна има и своите отрицателни въздействия върху психиката – отказ от хранене в компания, социална изолация, поведенчески проблеми. Всичко това прави откриването и отстраняването или повлияването на причините, водещи до дисфагия, от ключово значение за физическото и психическото здраве.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Лекар: 4 сериозни причини да се чувствате уморени, но да не можете да заспите

Как се оказва първа помощ при задавяне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com