Какво ще стане, ако пиете мляко всеки ден?

9468
Какво ще стане, ако пиете мляко всеки ден?
Снимка: iStock

Млечните продукти са основна храна още в първите дни на живота ни. Хората с непоносимост към лактоза също се опитват да го заменят, тъй като в млякото има много важни компоненти, от които човек се нуждае всеки ден. Днес разбираме какви са ползите от млякото, колко често може да се консумира и дали един от най-популярните продукти е вреден.

Млечните продукти могат да бъдат нормални, обезмаслени и реконституирани (сухи). Според степента на топлинната обработка на млякото се разграничават пастьоризирано, стерилизирано, ултрапастьоризирано.

Пастьоризирано и стерилизирано мляко

Млякото се преработва (пастьоризира или стерилизира), за да увеличи срока си на годност и да го направи по-безопасно за потребителя. Прясното мляко може да съдържа вредни за човешкото здраве микроорганизми, които умират след нагряване в температурен диапазон от +63 °C до 100 °C. Освен това благодарение на това млякото не се вкисва бързо.

Пастьоризацията е кръстена на френския учен Луи Пастьор. За този процес млякото първоначално се почиства и охлажда, а след това процедурата по пастьоризация се извършва по различни начини:

- продължително нагряване до +65 ° С за около половин час;

- бързо нагряване до +75 °С за половин минута;

— моментално нагряване до +90 °C и рязко охлаждане (повечето от вредните микроорганизми в млякото не издържат на резки температурни промени).

Наистина ли млякото и хлябът са толкова вредни?

Масовото натрупване на млечни продукти и тесто се превърна в традиция на трапезата в целия свят. Единственият проблем: Млякото и хлябът...

Химическият състав на продукта не е постоянен и зависи от много фактори, възраст на животното, период на лактация, условия на хранене и отглеждане и др.

Как млякото влияе върху човешкото тяло

Млякото съдържа бактерии, които произвеждат млечна киселина, която убива вредните микроорганизми. То е богат на минерали, по-специално калций, който се счита за важен за здравия растеж на костите, но тези данни са непоследователни. И така, според проучване на американски учени, повишената консумация на мляко или други хранителни източници на калций не намалява риска от фрактури на костите при жени на възраст от 34 до 59 години. Въпреки това с млякото в човешкото тяло влизат много важни вещества: рибофлавин (витамин B2), витамини A, D, B1, B12, калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, желязо, флуор, йод. В същото време 15-30% от хората имат непоносимост към лактоза, съдържаща се в напитката.

Ползите от млякото

Млякото е отличен източник на витамини и минерали, особено протеини и калций. Последният играе важна роля за здравето на костите, мускулното движение и нервните сигнали. Здравните власти препоръчват да се приема достатъчно калций за предотвратяване на костни фрактури и остеопороза. Някои производители обогатяват кравето мляко с витамин D, друго хранително вещество, което подобрява здравето на костите.

Тази домашна напитка с мляко, пресича кашлицата веднага!

Млякото е изключително полезно и това не е тайна за никого. Но с тази домашна рецепта то е способно и да пресича тежката и неприятна к...

Алергия към кравето мляко

Алергията към кравето мляко и свързаните с него млечни продукти се среща при едно на всеки 50 деца и е различна от непоносимост към лактоза. Много малко възрастни са алергични към кравето мляко. Хората, които са алергични към краве мляко, може да са алергични и към мляко от други животни, като козе или овце.

Алергията към млякото обикновено се проявява при много малки деца, но повечето от тях обикновено изчезват или развиват толерантност към млякото.

Вреда от млякото

Кембъл, професор по хранителна биохимия в университета Корнел, млякото може да доведе до диабет тип 1, остеопороза, множествена склероза и други заболявания. При жените засяга хормоните, прекомерното количество от които допринася за рак на яйчниците и гърдата. За мъжете е опасно, защото може да увеличи риска от рак на простатата. Също така, продуктът е в състояние да повиши нивата на холестерола, вероятността от възпаление, да наруши храносмилането. При някои хора млякото предизвиква алергични реакции под формата на кожни обриви, така че дерматолозите препоръчват да се избягва млякото, за да се намали акнето по кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com