Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да можете, за да станете цветар?

22 май 2022, 14:00 часа

Избираме професията си в зависимост от нашите възгледи, вкусове, страсти, наклонности. Затова към избора на професия трябва да се подхожда внимателно и с душа.

Какво означава да си цветар?

Професията цветар принадлежи към онези професии, които се изисква творчески поглед към света, визия за красота, добро настроение и способност да отдавате добро.

Жаждата за красота винаги живее в човека. Още в древни времена хората започват да украсяват дрехите и домовете си с цветя. Този вид цветарско изкуство възниква преди нашата ера, за което свидетелства венецът от диви цветя, открит в мумията на Тутанкамон.

Работата на цветар е нещо повече от усъвършенстване на техники и натрупан опит. Художественият вкус не е единственото условие, за да станете истински цветар. Много по-важно за тази професия е усещането за красота, любовта към нея, желанието да я споделяш с хората.

Няколко основни и прости правила, които всеки цветар трябва да знае

Цветарят е една от най-креативните професии, която дава на майстора радостта от създаването, а хората се наслаждават на резултатите от неговите усилия. Благодарение на техния труд и въображение - днес спокойно можем да поръчаме букет цветя в стилен цветарски магазин.

Цветарите се занимават основно с направата на букети. Декорирането за сватби, сватбени кортежи, сватбени арки и зали с цветя е неразделна част от работата на сватбените цветари. Те могат да украсят помещенията или просто да направят цветни аранжировки.

Цветарите трябва майсторски да боравят с растенията, да се грижат правилно за тях и да ги комбинират добре в работата си.

Изглежда, че цветарят е ярка, интересна професия. Но има и недостатък: упорита работа, която започва още в процеса на подготовката. Човек, който реши да стане цветар, трябва да бъде подготвен за факта, че в началото ще трябва да придобие много специални знания, след това да получи работа като чирак при професионалист и само след няколко години практика да стане майстор цветар.

Цветар разкри защо всички експерти слагат сол по дъното на вазите

Кариера на цветар

Подготовката на професионалиста цветар започва с посещение на различни курсове или четене на книги, за да придобие първо основни познания по ботаника и агрономия.

Всъщност образованието за цветар не може да се получи в университет. Има само курсове и школи по цветарство. За да придобиете опит, ще трябва да си намерите работа в салон или студио и да се учите от професионалисти.

Следователно само трудолюбив и търпелив човек може да стане цветар. Но освен това ще ви трябват и други характеристики.

Кой може да стане цветар?

Старанието е голям плюс за цветаря. Това е физически трудна работа: ще трябва да прекарвате много време на крака, в една позиция. Поради това могат да възникнат проблеми, например, с гърба.

Трябва да е готов да издържи на прекомерна влажност в помещението, работа с химикали, вода, пръст и растителен прашец, което често причинява алергии.

Ако обаче цветарят продължи да работи и да се усъвършенства въпреки трудностите, усилията му ще се изплатят. В крайна сметка той дава на хората красота и отлично настроение, докато прави това, което обича.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес