Няколко основни и прости правила, които всеки цветар трябва да знае

11172
Няколко основни и прости правила, които всеки цветар трябва да знае
Снимка: iStock

Растенията са живи същества и като такива се развиват, дишат, хранят се, пребледняват и от човешка гледна точка дори се натъжават и разболяват.

За да се възползвате от изобилието на растенията, е необходимо предварително да придобиете знания за техните нужди въз основа на техния произход и собствените им характеристики, като ги наблюдавате и интерпретирате информацията, която ви предоставят; По този начин не всички видове изискват една и съща светлина или поливане, нито се развиват по един и същи начин, което принуждава пресажданията да бъдат взети предвид в даден момент, наред с други видове задачи. Нека обърнем внимание на няколко основни и супер прости правила, които всеки цветар трябва да знае.

1. Контролирайте светлината и температурата

Растенията се нуждаят от светлина, за да изпълняват основната функция на фотосинтезата, чрез която преобразуват светлинната енергия в химическа енергия; тоест произвеждат хранителни вещества за правилния си растеж. Слънцето е източникът на светлина, който позволява на растенията да извършват фотосинтеза, въпреки че има системи за изкуствена светлина, които могат да го заменят, за да принудят определени култури да имитират част от слънчевата радиация.

2. Температурата според вида и произхода

Всеки градинар трябва да знаете тези 6 трика със сода

Содата е пръв помощник на всяка домакиня в почистването на дома. Но тя може да се използва успешно и в градинарството за увеличаване ...

Определянето на правилната температура за всеки вид е друг фактор от голямо значение, въпреки че може да се установи общо правило за растенията от тропически произход, които обикновено използваме като стайни растения, и за които температури между 20º и 24º C. ден и между 18º и 20º C през нощта, се считат за подходящи за нормално развитие.

Въпреки това трябва да се спазват някои предпазни мерки: трябва да отдалечим растенията от източници на топлина или студ или които поддържат температурни колебания, например прозорец или нагревател през зимата. През зимата и в континентален климат, многогодишните растения на открито в крайна сметка ще загубят листата си или ще умрат. Ако издържат на температурите и се потопят в период на почивка, те ще се възродят или ще пораснат отново през пролетта. Трябва да внимавате с теченията, тъй като в много случаи растенията умират или изглеждат болни, въпреки че се поливат и контролират другите си параметри, вероятната причина е, че са близо до ненавременни течения, като врати, които се отварят често, или между два прозореца. Ефектът на теченията върху растенията е този на внезапни промени в температурата, които, макар и да са няколко градуса, не се поддържат от много видове; папратите, например, са особено чувствителни към тези внезапни промени в температурата.

3. Погрижете се за напояването и дренажа

Напояването, като светлината и температурата, са параметри, които зависят от произхода на всяко растение. При стайни растения, които обикновено идват от тропически климат, трябва да приемем следните препоръки:

Не позволявайте на почвата да изсъхне напълно.

Най-честите грешки, които допускат начинаещите градинари

Отглеждането на цветя, зеленчуци и подправки не е никак лесна работа, а е и много отговорна. За нея се изискват малко старание, много в...

Трябва да докосвате почвата, дори да копаете, ако е необходимо, и да проверявате дали тя остава влажна между напояванията. Тази препоръка не е необходима в случай на кактуси и някои сукуленти, които са способни да оцелеят при високи нива на сухота.

Избягвайте преовлажняване

С изключение на водните растения, повечето от тях предпочитат влажна почва. Имайте предвид, че стайното растение умира по-рано от излишната вода, отколкото от липсата, така че непрекъснатото и обилно поливане може дори да бъде контрапродуктивно.

4. Пресаждането

Когато корените се развият така, че да достигнат повърхността на саксията, е време да се пристъпи към разсаждането или, ако то приема външния климат, да се намери място за него в градината. Ако ще се пресажда в друга саксия, изберете малко по-голяма, за да поддържат корените отпуснати. За да го извлечем, без да го повредим, първо трябва да го полеем и да изчакаме да се отцеди излишната вода, след това да обърнем саксията, като държим стъблото с ръка, и след това внимателно да издърпаме растението, което трябва да излезе без затруднения; ако не е възможно корените да са залепнали по стените на саксията, което да ни принуди да я счупим. Когато извадим растението, ще измием корените под струята и ще почистим почвата, която е прикрепена към него. В новата саксия - която трябва да има дренаж - на дъното се поставя слой нова почва, поставяме растението и завършваме запълването с пръст. След това поливаме и проверяваме дали нивото на почвата не е спаднало, в този случай липсващото място трябва да се запълни и отново леко да се полива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com