Килограмът е станал по-тежък

9326
Килограмът е станал по-тежък

Една приятна новина за хората, прекалили с храната по коледните празници - всички ние сме малко по-леки, отколкото смятаме, предаде БГНЕС.

Учени установиха, че оригиналният килограм, стандартът, по който се измерват всички тежести и с който са съобразени домашните ни кантари, е станал малко по-тежък от създаването си през 19-ти век. В резултат на това всичко друго е станало по-леко, макар и само с частица от един грам.

Оригиналната платинена тежест с размерите на кибритена кутия, известна като Международен килограмов прототип, беше създадена през 1875 г. и се съхранява в Международното бюро за мерките и теглилките в Париж. Други 40 официални копия бяха разпространени в цял свят. Във Великобритания копието се съхранява в Националната физична лаборатория.

Тези оригинални килограми са стандартът, по който се правят всички останали измервания на масата. Но техните повърхности леко са се замърсили, което ги прави частично по-тежки.

"Ефектът наистина е малък, но строго погледнато всички ние сме малко по-леки, отколкото сме били в края на 19-ти век. Килограмът, съхраняван в Париж, е оригиналът, по който се определят всички тежести. Макар че той се променя, тежестта му винаги ще бъде един килограм. Така че ако стане по-тежък, всичко друго просто ще стане малко по-леко, включително и хората. Говорим за много малка промяна, по-малко от 100 микрограма, така че за съжаление не можем да свалим няколко килограма от теглото си и да претендираме, че прекаляването по коледните празници не се е случвало", заяви пред вестник "Метрология" Питър Къмпсън, професор по микро-електро-механични системи към университета в Нюкясъл.

Използвайки инструмент, подобен на томограф, учените установили, че замърсители от коли и дори дървета са полепнали по повърхността на теглилките. Малки количества живак от счупени инструменти, държани в лаборатории за измерване на температурата, също са се слели с метала. Учените, ръководени от проф. Къмпсън, установили, че третирането на метала може да премахне замърсителите. Те разработили техника, използвайки UV-светлина и озон, за да отстранят замърсяването от теглилките. "Това, което направихме, е да придадем на тези повърхности слънчев загар", заяви проф. Къмпсън.

Редактор: Десислава Ушатова

Вдигането на тежести понижава риска от диабет при мъжете

Учени откриха нова причина за мъжете да поддържат тонизирано тяло - то може значително да понижи опасността от диабет. Редовната трени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...