Кое езеро в България се използва за добив на най-много сол?

20789
Кое езеро в България се използва за добив на най-много сол?
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

В миналото солта е най-важната суровина, по-скъпа дори от златото. За сол са се водили войни. Римските войници, които пазели Пътя на солта от солниците в Остия до Рим, получавали заплата във вид на сол. Оттук произлиза и думата за надница/заплата - salario/salaire/salary.

Кое езеро в България се използва за добив на най-много сол?

Атанасовско езеро

Атанасовско езеро се намира североизточно от Бургас, в посока към Варна. През 1970 г. 170 хектара от северната част на езерото са обявени за защитена територия, а 10 години по-късно за природен резерват. Пътят Бургас-Варна разделя езерото на две части - южна и северна. Средната дълбочина е 30 см.

Кое е най-голямото езеро в Европа?

Откога се добива сол в Атанасовско езеро?

Още от миналото езерото е известно като място за добиване на сол. Солниците съществуват от 1906 г., когато Атанасовското езеро е дадено на концесия за 30 години за строеж на солници. По време на Първата световна война строежът е изоставен. През 1921 г. езерото отново е дадено на концесия на немска фирма, която разширява площта на солниците. Първата продукция от тях се появява през 1934 г. Солниците се използват до 1973 г. Днес на територията на Атанасовското езеро са разположени изпарители на “Черноморски солници”, които добиват морска сол по традиционен начин, което не се отразява негативно на обитателите на резервати.

Процесът добиване на сол

Добиването на сол е дълъг процес, който изцяло зависи от метеорологичните условия. Езерото се захранва с морска сол, която под въздействието на вятъра и слънцето, се движи от басейн в басейн, сгъстява се и се изпарява, докато се превърне в сол. За това е необходима специфичната инфраструктура на солниците - диги и валове, които разделят различните по големина басейни в езерото, както и мрежа от канали и преградни устройства и общ канал, който предпазва от сладки или мръсни води. Следва процес на кристализация на солта, който продължава около 2 месеца. Когато солта достигне 3-6 см, започва нейното събиране.
Събирането се извършва от сезонни работници с лопати обикновено при изключителна жега, понякога при температура над 40 градуса. Те трябва много внимателно да изгребват солта, за да не засегнат калното дъно. Кристалите се изчистват, промиват и натрупват на огромни купчини. Солта отлежава, за да се отцеди от водата и се товари на теснолинейка до помещения, където допълнително се промива, смила, изсушава, йодира и пакетира. 

Процесът по производство на сол започва от април и продължава до декември. Колко количество сол ще се произведат зависи изцяло от времето. При обилни валежи добивът е много нисък. 

Най-голямото езеро в света

Цвете на солта

Освен познатата едра и мляна морска сол, отскоро се произвежда и специален вид сол, наречен “Цвете на солта” Fleur de sel. Този вид сол е изградена от леки нежни солни кристали, които морският бриз издухва към ъглите на солните басейни. Солта се събира ръчно само от най-горния слой, преди да потъне към дъното на басейна. Тази сол не преминава през никаква обработка, като по този начин се запазва безценния й химически състав. “Цвете на солта” е богата на много микроелементи, които са изключително важни за организма на човека - естествен йод, калций, калий, магнезий, цинк, манган, желязо и др. Този вид сол е сред най-скъпите в света. Солта е с приятен вкус и нежен розов цвят. Розовият цвят се дължи на бетакаротина, който се произвежда от един вид едноклетъчно водорасло в езерото.

Оазис са растения и животни

Атанасовско езеро предлага огромно разнообразие на растителни и животински видове. Установени са 316 вида птици от общо 400 вида, които се срещат в България. От тях 14 вида са световно застрашени, а 83 вида са включени в Червената книга на България. Срещат се още 17 вида риби, 12 вида гризачи, 5 вида насекомоядни и 6 вида прилепи. Тук виреят над 250 вида висши растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com