Кога е измислена бирата - любимата напитка на мъжете

5150
Кога е измислена бирата - любимата напитка на мъжете
Снимка: ПР

Знаете ли кои са най-консумираните напитки в света?

1. вода
2. чай
3. кафе
4. бира

Бирата е най-популярната алкохолна напитка в света. Смята се, че това е любимото питие на мъжете, макар все повече дами също я предпочитат. 

“Мъдрец е бил този, който е измислил бирата” казва Платон. Щом той е познавал бирата, значи явно тя вече е съществувала и по негово време. 

Обичате да пиете студена бира? Вижте какво причинява тя на тялото

Кога е създадена бирата?

Първите археологически доказателства за съществуването на бира датират от преди 13 000 години и представляват смес от бира и овесена каша. Открити са в пещерата Ракевет край град Хайфа в Израел. Може да се каже, че тази пещера е най-старата пивоварна в света, далечно подобие на днешната фабрика за производство на бира. Използва се от полуномадското племе натуфи - едни от първите, които започват да се установяват трайно на едно място и да водят уседнал начин на живот. Според някои историци именно това племе създава първия хляб и стигат до извода, че вероятно бирата се появява като продукт на земеделския излишък. Пшеницата, която не се използва за хляб, се превръща в бира.

Според друго предположение най-ранната алкохолна напитка, близка до бирата, е произведена преди около 9000 години в Китай в село Цзяху. Доказателство за това археолозите откриват в керамични съдове за медовина, направена от ориз, мед и плодове. 

Какво се случва с нас, ако всеки ден пием бира? Всеки трябва да го знае!

Богинята на бирата Нинкаси

Всички знаем за бога на виното Дионисий, а бирата има ли бог? Да, при тове жена. Нарича се Нинкаси.
Родината на първата бира, създадена от ечемик, е Средният Изток. Археолозите откриват керамични съдове от преди 3400 г.пр.н.е.с лепкави останки от бира, както и “Химна на Нинкаси”, уникално произведение, което служи едновременно за молитва и като метод за запомняне на рецептата на производство на бира. Нинкаси е шумерска богиня, почитана като покровителка на бирата и пивоварството. Тя е дъщеря на Енки и богинята на земята Нинхурсаг. Шумерите вярвали, че когато консумират тази напитка, Нинкаси преминава през телата им - вярване, сходно с евхаристията (светото причастие) при християните.

Бирата в Древен Египет

В Древен Египет бирата също е на почит. Поне това разкриват древни фрагменти от глинени съдове, които се използват за производство на пиво преди около 5000 години. Египтолози смятат, че бирата е не само националното питие на Древен Египет, но и основна храна като хляба. Консумира се от всички жители, независимо от социално положение, пол или възраст.
Произвежда се по проста технология. Смес от ечемик и вода се оставя да ферментира под горещите слънчеви лъчи, а после се прибавят плодове и подправки.
На територията на Египет са открити съдове и дори цели пивоварни, които доказват, че любимата ни горчива напитка се произвежда в средата на четвъртото хилядолетие пр.н.е.

Лекар разкри какво се случва с кръвната ни захар, когато пием бира

Бирата през вековете

Всички знаем на каква почит е виното в Древна Гърция. Но в градовете Архондико и Агриса са открити предмети и съдове, които се използват на производство на пшенична бира още преди повече от 3000 години.
Истинският разцвет на бирата започва с разпространението на християнството, когато са вари от монаси в манастирите. Монасите строят пивоварни и осигуряват подслон, храна и питиета на пътешественици и богомолци. Производството на бира е задължение на жените, наред с чистенето и готвенето.
В Европа бирата е пренесена от Христофор Колумб, който открива през 1502 г., че местното население в Централна Америка приготвя вкусна напитка от царевица - местният вариант на бирата. 

Първата пивоварна в България

Началото на производство на бира в България започва от град Пловдив. Швейцарците Рудолф Фрик (майстор на пловдивската гара) и Фридрих Сулцер (локомотивен машинист) започват да произвеждат бира в домашни условия в Пловдив през далечната 1876 г. По същото време техният сънародник Адолф Бомонти построява първите две фабрики в Пловдив - спиртната и оризовата. Тримата се срещат и започват да търсят място за първата бирена фабрика в България. Избират “осмото тепе” и поставят началото на легендарната пивоварна през 1881 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com