Кога е създадена първата кукла Барби?

18956
Кога е създадена първата кукла Барби?

Помните ли детството си? А първата кукла, която имахте за подарък? Бяхте ли деца в годините на първите кукли Барби или научихте за тях от своите деца? Нека ви разкажем малка част от създаването на първата кукла Барби.

Историята зад оригиналната кукла Барби

Историята на съвременната индустрия за играчки се промени завинаги, когато Рут Хендлър, съпруга на съосновател на компанията за играчки Mattel, грабва присърце идеята да спре с тенденцията на детските играчки, които са били популярни в първата половина на 1900 г. в САЩ.

Годината е 1956 г. По време на пътуването си до Германия тя видяла, че децата там са много по-привлечени от изглеждащите като възрастни кукли и че им харесва да ги обличат в роли за възрастни. Децата можели да прекарват много време в пресъздаване на различни работни места и социални събития. Рут също така забелязала, че дъщеря й Барбара има същите наклонности, когато й се предоставяла възможност да играе с хартиените си кукли.

Не подарявайте куклата анабел на вашето дете

Така започнали първите опити на Рут Хендлър да убеди съпруга си в промени над ръководството на компанията Mattel. Тя заложила на идеята за нов вид кукли, но определено срещнала съпротива. Но Рут не се отказала и дори упорствала. Тя закупила три кукли възрастни от Германия, по-специално от линията Bild Lilli, които идеално отговаряли на нейната визия. Тази кукла е произведена и продадена за първи път от немското списание Build през 1955 г. и е базирана на дизайн от популярния комикс, нарисуван от художника Reinhard Beuthin.

Куклата била много близко до визуално съвпадение с приключенията от комиксите на русата Лили, която била способно работещо момиче и винаги готова да използва красотата си, за да накара мъжете да й съдействат за нейните нужди. Самата кукла първоначално е пусната на пазара и продадена на възрастни, но много бързо станало ясно, че младите момичета я харесват повече и искат да прекарват много време с нея, обличайки я в различните тоалети, които да бъдат купени също от магазина за куклата.

Рут Хендлър подарила една от куклите на дъщеря си, а останалите две занесла на Mattel, където успешно преговаряла за пускането на подобно изглеждащия модел на територията на Съединените щати. След редизайн, който е направен от самата Хендлър и инженера Джак Райън, първата кукла Барби (наречена с прякора на дъщерята на Хендлър Барбара) била готова да бъде показана на общността.

Кукла Барби в носия стана хит във Facebook

Първата кукла Барби дебютира на 9 март 1959 г. на Американския международен панаир на играчките в Ню Йорк. В този първи модел Барби е пусната на пазара като „моден модел за тийнейджъри“ с бански костюм на зебра, вързана на опашка коса, налична версия, както блондинки, така и брюнетките в съотношение 3:1, несменяемо извити ходила за обувки с токчета и подвижни слънчеви очила, които могат да се поставят върху главата така, че очите й да се виждат. Размерът й бил в стандартната скала 1/6 на тялото на възрастен човек, висок приблизително 38 см. Дизайните на дрехите са създадени от модния дизайнер на Mattel Шарлот Джонсън, а производството им е извършено в Япония, където дрехите са ръчно зашивани от японски домашни работници.

Въпреки че в ръководството на Mattel имало съмнения относно първоначалната идея, представена от Рут Хендлър, куклата Барби веднага се оказала продукт с голям успех. През първата година на пазара успели да продадат над 350 000 кукли и армии от млади момичета отчаяно искали да се сдобият с много повече. Първата серия на куклата била продадена само за 3 долара, а допълнителни дрехи, отразяващи най-новите модни тенденции от Париж, също били предложени за продажба. Техните цени варирали между 1 и 5 долара.

Ден на традиционната кукла в Япония

След лицензиране правата върху немската кукла Lilli, Mattel е съден от Louis Marx and Company през 1960 г., който твърди, че куклата Барби е нарушила техните права за интелектуална собственост, патенти и е „директно копие“ на куклата Lilli от Bild. След три години въпросът е окончателно уреден през 1963 г. извън съда. Година по-късно Mattel приключва цялото изпитание, като закупува авторските права и патентите за куклата Bild-Lilli.

Оригиналната кукла Барби (известна още като „Барби №1“ или „кукла Барби от 1959 г.“) днес се счита за ценен колекционерски артикул. Куклите в отлично състояние от този първи производствен цикъл могат да бъдат оценени на до 27 хиляди долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com