9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

4608
9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)
Снимка: iStock

Време е да направите генерално почистване и да се отървете от токсичните предмети - за нула време ще се почувствате много по-добре.

Много домакински предмети могат да бъдат опасни, ако не ги използвате правилно. Но това не са единствените заплахи, като например химичните съединения, които се съдържат в много предмети.
 
Според учените има повече токсични съединения, които се отделят от различни предмети и вещи в дома, отколкото осъзнаваме. Здравето на хората е свързано не само с начина на хранене и активността, но и с околната среда.

1. Различни видове парфюми

Изследователите са установили, че в парфюмите могат да се открият много летливи химични съединения, които са опасни за здравето. Сред тях са:

-    Камфор,
-    бензилов ацетат,
-    бензалдехиди,
-    етилов ацетат,
-    ацетон,
-    линалоол,
-    метиленхлорид и някои други.

Системното им вдишване може да предизвика гадене и пристъпи на замайване, дразнене на лигавицата на очите или носоглътката, сънливост и раздразнителност, увреждане на кожата и белодробната тъкан, главоболие, някои бъбречни проблеми. Използвайте парфюма или тоалетната вода много внимателно, в проветриво помещение и в ограничени количества.

2. Пълнеж на матрака

Могат да съдържат високи нива на потенциално вредно съединение - PBDE (или полибромирани дифенилетери). Тези летливи съединения могат да навлязат в организма през дихателните пътища, което води до потенциално увреждане на мозъчната тъкан и репродуктивните органи, намаляване на качеството на семенната течност и провокиране на нарушения на щитовидната жлеза.

Това е особено важно, тъй като около 1/3 от цялото време хората прекарват в леглото. Поради опасностите материалите с PBDE са забранени в Канада и САЩ, но в други страни те могат безопасно да бъдат включени в пломбите. Преди да купите матрак, попитайте от какви материали е направен.

Тези неща в дома ви, вредят на здравето ви!

3. Продукти за почистване

Летливите и силно миришещи вещества с хлор, фталати, повърхностноактивни вещества и други компоненти могат да попаднат върху кожата или в дихателните пътища. Можете да ги замените с по-безопасни естествени алтернативи.

4. Освежители за въздух

Те помагат за създаването на приятни аромати в дома, като маскират лошите миризми. Изследователите обаче са установили, че прекомерната употреба на тези вещества от непроветриви или затворени помещения може да доведе до отделяне на токсични концентрации на химикали.

Използването на освежители за въздух в дома ви не трябва да ви разболява и трябва да се уверите, че помещението е проветрено, за да се отстранят токсичните химикали, особено етиленгликол етерите и парадихлорбензола, които циркулират във въздуха и влияят неблагоприятно на здравето ви.

5. Пластмасови контейнери за храна

Някои пластмасови контейнери са изработени от химикали, които не са най-безопасни, като например фталати. Тези съединения, след като проникнат в тялото, могат да повлияят на ендокринната система на организма, като предизвикат неблагоприятни ефекти върху клетъчното делене, репродуктивните и неврологичните функции при хората.

Тъй като пластмасата се разгражда с течение на времето, тя може да провокира отделянето на тези опасни химикали в приготвената храна. Преминавайте към стъклени съдове, когато е възможно.

6. Пластмасови бутилки за напитки

Те не само са вредни за околната среда, но и могат да отделят токсични химически съединения в напитките ви. Повечето бутилки днес не съдържат BPA (бисфенол-А), което е голям плюс.

Но това не е единственият вреден химикал, така че е по-безопасно и по-екологично да използвате стъклени съдове.

7. Козметика

Средностатистическата жена използва от шест до 12 козметични продукта на ден. Някои продукти съдържат опасни химически съединения. Опитайте се да купувате козметика, която не съдържа изкуствени аромати, на минерална основа е или е направена от естествени масла.

11 неща, които незабавно да изхвърлите от дома си

8. Антиперспиранти

Една от съставките на състава, който блокира изпотяването, е алуминий. Днес активно се обсъжда дали той провокира развитието на тумори в гърдата, включително рак. Въпреки че данните от изследванията са неубедителни, много държави изискват предупредителен етикет върху всички антиперспиранти.

9. Балсами за пране

Тези препарати действат, като покриват изпраните дрехи с тънък слой потенциално токсични химикали, като например четвъртични амониеви соли. Изпаренията от тези вещества при носенето на дрехите могат да предизвикат дихателни смущения, главоболие, а постоянният контакт с кожата може да предизвика алергии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 неочаквани неща, които могат да ви подмладят

Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

Не им е лесно: Това са най-стресиращите професии

Тези грешки в мисленето крадат от щастието ви

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, най-вкусната традиция на българската кухня

Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Любовен съвет за всяка зодия за 1 юни 2024

Таро хороскоп за 1 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно