Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

3302
Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?
Снимка: iStock

Понякога фалшивият алкохол се разпознава още по външния вид на бутилката: разкривен и сбръчкан етикет, разхлабена капачка, съмнителен цвят на питието. Но ако тези признаци не са налице и вече сте отворили шишето, как да разпознаете фалшификата?

Наркологът д-р Сергей Нурисламов обяснява това. 

По външен вид

Фалшивият алкохол може да бъде идентифициран визуално. Концентрираните напитки трябва да са хомогенни (еднородни). Щом течността в бутилката се разделя на слоеве, това трябва да ви предупреди. Ако питието е с наситен карамелен цвят, това не сочи непременно фалшификат – карамел е разрешено е да се добавя към коняк и уиски в определени количества за подобряване не само на цвета, но и на вкуса.

По миризмата

Доста трудно е да се разпознае фалшивия алкохол по миризмата. В някои бутилки се среща „коркова болест“. Обработката на кората на корковия дъб за направата на коркова тапа може да създаде химическо съединение, което да попадне в бутилката и да развали напитката. Например, ако основата на корковата тапа, която докосва виното, има аромат на мокър картон, гнило дърво или мокри есенни листа, напитката няма да бъде приятна. Това обаче е естествен дефект и е трудно да се отровите от такова питие.

Кои признаци издават фалшивия алкохол от истинския?

Обикновен потребител без дегустационен опит трудно ще различи фалшификат от оригинала. Това е, както при случая с чая: когато е със захар, изглежда „вкусен", тъй като човек не усеща горчивина, вискозитет или стипчивост – захарта ги притъпява. Но ако се пие без захар, стипчивостта е възможно да отблъсне.

Човек може да почувства фалшив алкохол само в случай, че има някакъв дегустационен опит. Например, ако сте свикнали да пиете една марка коняк през цялото време - а след това вместо любимата си напитка получавате фалшива. Но оригинален коняк от друга марка също може да предизвика негативно усещане: вкусът ще се стори необичаен. Обаче това изобщо не означава, че другият коняк е фалшив и с лошо качество, той просто е нов за човека. По този начин само професионалист може определено да идентифицира фалшификат по цвят, мирис и вкус. Въпреки това си струва да платите за скъп, висококачествен алкохол, дори само защото рискът да се отровите е минимален.

За създаването на фалшиви напитки се използва нискокачествен етилов алкохол с високо съдържание на примеси и алдехиди, което ще ви докара главоболие и жесток махмурлук. Но това все още не е най-лошото. Много по-лошо е, ако напитката съдържа висока степен на метилов алкохол.

Колко опасен е метиловият алкохол и може ли да се разпознае?

Метиловият алкохол е токсично вещество и при отравяне можете частично или напълно да загубите зрението си поради необратима атрофия на зрителния нерв, да развиете пневмония и остра чернодробна или бъбречна недостатъчност. В най-лошия случай се стига до смъртен изход на първия или втория ден.

Само 5-10 мл 40%-ов разтвор на метанол са достатъчни за отравяне, а 15-30 мл - за смърт.

Ако искате да се отървете от махмурлука, използвайте тези средства

Как да разберете, че сте били отровени с метилов алкохол и какво да правите?

В домашни условия е почти невъзможно да се разграничи метиловия от етиловия алкохол. Симптомите на отравяне могат да се появят между 40 минути и 72 часа след приема на метилов алкохол. При лека степен те лесно може да бъдат объркани с обикновен махмурлук.

В случаи на умерена степен на отравяне зрението прогресивно се влошава в продължение на няколко дни, докато изчезне напълно.

Тежките случаи се характеризират с остра коремна болка, разширени зеници, силна възбуда, конвулсии, загуба на съзнание, дихателни и сърдечни проблеми, смърт.

Затова е най-добре, ако почувствате болка в корема или зрителни нарушения, незабавно да повикате линейка!

Внимание! Статията е само за обща информация. По въпросите, засегнати в нея, непременно търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Махнете ги незабавно: 5 неща, на които не им е мястото в хола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com