Топ 3 на реките извиращи от Рила

15480
Топ 3 на реките извиращи от Рила
Снимка: БГНЕС

Рила е най-високата планина на Балканския полуостров със своя първенец връх Мусала, 2925 м. Освен с високи и красиви върхове, планината привлича с интересни природни забележителности, сред които спиращите дъха с красотата си Рилски езера. От Рила водят началото си едни от най-дългите и пълноводни реки в България. Освен важни водоизточници, рилските реки са част от културата и бита на различните народи, живели по нашите земи в продължение на хилядолетия.
Ето кои са най-големите реки които извират от Рила 

Искър
Искър е най-дългата река, която е изцяло на българска територия - 368 км. Извира от Рила под връх Дамга и обединява три начални притока - Черни, Леви и Бели Искър, на 500 м северно от село Бели Извор, на 1047 м надморска височина.
През Дервишкия пролом реката напуска Рила и навлиза в Самоковската котловина. Това е най-високо разположената котловина в България - 950 м надморска височина.

На коя река има най-много градове в България?

Тук приема два големи притока - рилската река Самоковска Бистрица и витошката река Пелакрия. Продължава през дълбоката долина между Плана планина и Ихтиманска Средна гора. В най-тясната долина на реката е построен най-големият български язовир - Искър. След като изтече от язовир Искър, реката образува живописния Панчаревски пролом. След като напусне язовир Панчарево, река Искър навлиза в Софийското поле, където започва средното й течение. Тук развива гъста речна мрежа от притоци, тече спокойно и стига до Искърския пролом.

В Предбалкана река Искър приема най-големия си приток - Малки Искър - и преминава през Карлуковския карстов район. От село Чомаковци започва долното й течение - през Дунавската равнина. Реката тече спокойно и образува характерна асиметрична долина. При село Байкал Искър се влива в река Дунав, която отнася водите й в Черно море.

Марица
Марица е най-дългата река на Балканския полуостров - 524,4 км, от които на българска територия - 321,6 км. Марица е и реката с най-голям водосборен басейн в България след Дунав.
Извира от Маричините езера в Рила. Това са едни от най-красивите планински езера в страната. Намират се в Маричиния циркус, който се образува от върховете Голям Близнак (2779 м) и Малък Близнак (2777 м) на запад, Маришки чал (2765 м) на юг и Манчо (2771 м) на югоизток.

Марица тече на север, като на река Стара Костенецка един от притоците й е красивият Костенски водопад. След това пресича китната Долнобанска котловина, при гара Костенец завива на югоизток и навлиза в дълбокия живописен пролом Момина клисура. В края на пролома в река Марица се влива река Яденица, по която минава границата между планините Родопите и Рила. Оттук навлиза в Горнотракийската низина. На юг от Симеоновград реката тече през Харманлийския пролом, а при Капитан Андреево напуска България и влиза в Турция. В Одринското поле приема двата си най-големи притока - Тунджа и Арда. Край град Енос се влива в Егейско море.

В кое море се влива река Марица?

Места
Места е река в България, която разделя планините Пирин и Родопи. Дълга е 273 км, от които 126 км на територията на България и 147 км - в Гърция. Образува се от сливането на Черна и Бяла Места. Протича през територията на Югозападна България и продължава пътя си към Северна Гърция, където се влива във водите на Бяло море.

Бяла и Черна Места извират от планинските била на Източна Рила, на над 2200 м надморска височина. Около град Якоруда двете реки се сливат в Места. Коритото на реката се намира между три планини - Родопите, Рила и Пирин. Най-внушителна е реката при достигането до село Елешница и град Добринище. Тук Места образува няколко живописни завои, които наподобяват подкови (меандри).

На юг от село Годешево реката напуска територията на България през Хаджидимовския пролом. Крайната дестинация на Места е делтата на Егейско море, която се намира на няколко километра източно от курортното селище Керамоти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Влиянието на лунните фази върху любовта, кариерата и финансите

Какви кичури отиват най-много на червена коса?

Кой българин спасява заловените Ботеви четници от бесилката

Това са признаците, че човек ще умре след няколко дни

7 неочаквани неща, които могат да ви подмладят

Панировката пада в тигана по време на пържене? Не и по този начин!

Не им е лесно: Това са най-стресиращите професии

Тези грешки в мисленето крадат от щастието ви

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, най-вкусната традиция на българската кухня

Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com