Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска

1317
Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска
Снимка: iStock/Guliver

Как да направите меко, въздушно пюре, което да не залепва за чинията и идеално да допълва другите продукти? За да постигнете перфектни резултати, проверете дали допускате най-честите грешки при готвене.

Мекото, нежно, пухкаво картофено пюре е една от онези удобни храни, които обичат както деца, така и възрастни. Въпреки това, много хора правят неприятни грешки, когато приготвят тази гарнитура и в крайна сметка получават лепкава каша. Не е толкова трудно да се усъвършенства една техника.

Ето кои са най-честите грешки, допускани от любителите готвачи и как да ги избегнете, за да приготвите прекрасно пюре. 

Купуване на „грешни“ картофи

Видът картофи, който изберете в магазина за хранителни стоки, може в крайна сметка да съсипе вашата гарнитура или да я направи да изглежда лека и пухкава. Предпочитание трябва да се даде на нишестени картофи - обикновено с червена кожа. Нишестето позволява на картофите лесно да се отделят и да абсорбират вашите млечни съставки като масло, сметана или мляко, ако ги използвате във вашето картофено пюре. Ако обаче търсите друг вариант, който е по-малко нишестен, но все пак осигурява страхотна текстура, потърсете алтернативи като Yukon Golds, които са големи, с гладка кожа и жълта плът.

Картофено ПЮРЕ: Класическа рецепта за ценители

Защо не трябва да хвърляте картофи във вряща вода?

Добавянето на картофи във вряща вода е строго забранено, защото когато сложите картофи в гореща вода, външният слой се сварява твърде бързо. Винаги поставяйте картофите в студена вода и след това ги сварете. Това ще гарантира, че картофите се готвят равномерно през целия процес на готвене. Ако грудките са готови отвън и недостатъчно сварени отвътре, в крайна сметка ще получите повече бучки, които ще бъдат трудни за пасиране.

Недоварени големи картофи

Когато режете картофи, не искате те да се съпротивляват. За да ви е по-лесно да ги пюрирате, не забравяйте да сварите картофите, докато омекнат. Популярен съвет, който може да се използва тук, е да нарежете картофите на малки, еднакви парчета, когато ги готвите. Това ще им позволи да се готвят по-бързо и по-равномерно.

Електронни мелнички за пюре

Има много кухненски приспособления и изтънчен готвач определено ще сравни електронна бъркалка с по-традиционна преса, която използваха нашите баби. Някои хора дори предпочитат да мачкат картофите с гърба на вилицата. Готвачите смятат, че миксерът не е най-добрата идея, тъй като пюрето може да се окаже лепкаво, тъй като тази гарнитура лесно се пребива и тогава ситуацията не може да бъде коригирана. Същото важи и за блендерите и кухненските роботи. Така че е по-добре да използвате добрата стара ръчна преса.

Как се прави перфектното картофено пюре - забравете за бучките!

Неправилно съотношение на съставките на пюрето

Не пестете от ароматни съставки и не ги добавяйте на око. Вместо това се уверете, че давате шанс на всички продукти да блеснат. Използвайте 1/2 чаша мляко или сметана и 1/2 пръчка масло на 5 килограма картофи. Все пак, имайте предвид, че рецептата може да варира в зависимост от предпочитанията за текстура и хранителните изисквания. Много хора приготвят пюре без добавяне на мляко и са доволни от резултата. Въпреки това, едва ли ще можете да се справите без добро несолено масло (допълнителната сол ще убие вкуса на картофите). Може да използвате малко настърган пармезан или чедър на вкус.

Трябва ли да използвам мляко или не?

Някои хора добавят мляко към картофите, други смятат млечния вкус за ненужен. Запазете около 1/2 чаша нишестена картофена вода, която да използвате за пасиране до желаната консистенция. Това може да е добър заместител на течности на млечна основа. Между другото, този лайфхак трябва да се използва и при приготвянето на паста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Любовен съвет за всяка зодия за 1 юни 2024

Таро хороскоп за 1 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

8 досадни навика на половинката, които ще убият и най-силната любов

Кои положителни черти на характера всъщност ни вредят?

Вещества и витамини, които активират загубата на тегло

Манипулирането е толкова лесно: 7 признака, че сте лесен за управление човек

Знаете ли от какво се прави пластмасата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com