Кога слънчевите изригвания ще отприщят вълна от магнитни бури през юли 2023 г.?

28037
Кога слънчевите изригвания ще отприщят вълна от магнитни бури през юли 2023 г.?
Снимка: Thinkstock

За юли 2023 г. се прогнозира необичайно висока активност на слънчевото греене, придружена от поредица от магнитни бури. Слънчевата активност, включително изблици и изхвърляне на коронална маса, може да има значително въздействие върху Земята, причинявайки геомагнитни бури. Те, от своя страна, могат да причинят негативни странични ефекти, които засягат здравето на хората и функционирането на техническите системи. На кои дати от месеца слънчевите изригвания ще бъдат особено жестоки?

Дати на пикове на магнитни бури през юли 2023 г

Първите сигнали за слънчева активност през юли 2023 г. бяха регистрирани на 1-ви и 2-ри, когато се случиха изблици на слънчева активност. Най-опасната част от месеца обаче тепърва предстои. Според прогнозите в средата на юли се очакват магнитни бури с различна интензивност.

Кога ни наказват следващите магнитни бури? Лесна проверка

Следващият значителен пик се очаква на 7 и 8 юли, когато се прогнозира 4-баллов изблик на слънчевата активност. Това може да предизвика малка магнитна буря, която, макар и да не е най-опасната, все пак може да окаже негативно влияние върху чувствителните системи и човешкото здраве.

На 11 и 12 юли се очаква геоудар от 5 степен, който ще предизвика средно силна магнитна буря. Това означава, че потенциалното въздействие върху нашата планета ще бъде по-забележимо и може да бъде придружено от по-сериозни последици. Хората могат да изпитат главоболие, слабост, гадене и безсъние. През този период се препоръчва да почивате много, да пиете повече чиста вода и да проветрявате стаята, за да намалите отрицателното въздействие върху здравето.

Поредица от мощни изригвания на Слънцето: магнитна буря ще покрие Земята за няколко дни

На 13 юли се очаква най-силната магнитна буря - с магнитуд 6. Може да причини значителни смущения в електрическите мрежи, навигационните и сателитните системи. Отрицателните последици за здравето също могат да се засилят, така че е важно да се вземат предпазни мерки и да се следват съветите на медицински специалисти.

От 14 до 25 юли се очакват слънчеви изблици с магнитуд 3, които макар и да не са най-силните, все пак могат да предизвикат слаба магнитна буря. Важно е да запомните, че дори такава слаба буря може да повлияе на здравето на хората и функционирането на техническите системи, затова се препоръчва да се вземат предпазни мерки.

На 27 и 28 юли се очакват още две магнитни бури с магнитуд 3 по Рихтер. Въпреки че няма да са толкова силни, колкото предишните събития, те все още могат да причинят някои неприятни симптоми и леки смущения в електрониката и комуникациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-високата планина в Европа

Защо е препоръчително да се галят котки и кучета?

Знаете ли колко км е най-дългият тунел в Европа

Колко често трябва да се правят почивки по време на работа?

Кои са 5-те езикаа на стреса и как да разбереш кой е твоят

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com