Кои цветя можем да отглеждаме на западен прозорец

11621
Кои цветя можем да отглеждаме на западен прозорец
Снимка: iStock

За повечето стайни растения най-доброто място за отглеждането им е вътре на первазите на прозореца. Въпреки това, в зависимост от посоката, към която са обърнати прозорците, те могат да осигурят различни условия за достъп до слънчева светлина. Какви цветя да поставите на западния прозорец? 

Повечето любители на домашни растения е трудно да разберат, че прозорецът не е еднакъв за нормалния растеж и цъфтеж за цветята. Саксийно цвете, поставено на който и да е перваз на прозореца, т.е. на място, където е изложено твърде малко или твърде много на слънчева светлина през деня, просто ще загине, ако не обърнем внимание на този важен елемент за да отглеждаме правилно цветята. Как да го избегнем и да накараме нашата зелена джунгла да зарадва с пищността си? Най-добре е да запомните, че конкретен перваз на прозореца осигурява различни условия за растеж. В западните и южните прозорци ще се чувстват добре видовете, нечувствителни към силна слънчева светлина, в северните прозорци - тези, които предпочитат сянка, а в източните - тези, на които им е достатъчно кратък период на излагане на светлина през деня.

ЦВЕТЯ НА ЗАПАДНИЯ ПРОЗОРЕЦ

Прозорецът с цветя от западната страна, както и източната, е слънчев за по-малка част от деня. В този случай слънчевите лъчи падат директно върху растенията следобед и рано вечерта. Следователно времето на излагане на слънчева светлина е подобно, като западният прозорец е много по-топъл от източния. През пролетта и лятото лъчите допълнително са доста силни, така че могат да изгорят листа от деликатни сортове. И така, кои стайни растения трябва да изберете за западния прозорец? Кой не се страхува от временно засенчване? На западния перваз на прозореца растенията, които предпочитат частична сянка или лека слънчева светлина, са например драцена, кливия, ходжа, кротон или антуриум. Те ще се чувстват добре на това място.

Цъфтящи сортове като алпийски и африкански теменужки, азалии, орхидеи, циклами и бегонии също ще процъфтяват върху него. Западният прозорец също ще осигури оптимални условия за растеж на саксийни цветя като цисус ромболистни, аранта, сциндапсус, дифенбахия, кротон, фикус и циклама. Поради ниските изисквания видовете, които са изключително устойчиви на западния перваз на прозореца, също ще се чувстват добре, като сансевия, великденски кактус или каланхое.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно