Кои са най-странните села по света ?

3555
Кои са най-странните села по света ?
Снимка: iStock/Guliver

Светът е толкова шарен и необятен, че човек никога не може да знае всичко за него. И това е хубаво, защото от време на време се появява интересна информация, която ни кара да се усмихваме и да благодарим, че сме част от Земята. Светът определено е пълен с местенца, които привличат туристите със своята необичайна красота, както и такива, които имат чаровни странности. Нека видим кои са най-странните села по света и защо:

Има едно село, намиращо се близо до Амстердам, Холандия, в което живеят 152-ма души. Общото между тях е, че всички страдат от проблеми с паметта. И поради тази причина селцето се казва Деменция. То изглежда като едно напълно нормално село, където жителите могат да пазаруват в магазина, да ходят на ресторанти, да посещават театри и да изпращат и получават писма в пощата. Всичко това обаче се извършва под специализиран контрол, като има хора, които следят за безопасността на жителите на село Деменция. Навсякъде в селото са инсталирани камери, има и цивилна охрана, за да може всичко да е наред. Достъпът на приятели и роднини на болните е свободен.

6 от най-романтичните села в България (СНИМКИ)

Янгси е отдалечено село в Югозападната част на Китай в провинция Сечуан. Интересното там е, че 40% от жителите са джуджета. Години наред китайските учени се опитват да разберат на какво се дължи това, но все още е загадка. През 1997 година се появява теория, че високата концентрация на живак в почвата е причина хората да не растат достатъчно на височина. Тази теория обаче остава недоказана.

В Шани Шингнапур в Индия има само 300 къщи, което всъщност не е нещо странно. Интересното обаче е, че нито една от тях няма врата. Дори банката в село и магазинът са без врати. Според местните жители няма нужда от ключалки и резета. Единствено тези, които отглеждат животни, вечер слагат прегради, за да не избяга добитъкът. А и обществените женски тоалетни имат плат, за да не се виждат жените, когато ги използват.

Хускар е селце, което се намира в близост до Малага в провинция Андалусия. Там живеят около 220 души, но има доста туристи целогодишно. През 2011 година филмова компания иска да боядисат всички сгради в синьо по случай премиерата на филма “Смърфовете”. Те обещали това да е за период от половин година, не повече, като целта е била да се привлече вниманието на хората. Първоначално местните не били съгласни, но впоследствие размислили. Шест месеца по-късно от компанията се обаждат на кмета, за да се уговорят кога да започне боядисването в бяло, но тогава жителите поискали сградите да останат сини, защото им харесвало, а и защото това привличало още повече туристи. Такъв друг син град се намира в Мароко и се казва Шефшауен.

Кои са най-страшните призрачни села в България?

Италианското селце Виганела има интересно местоположение и до него не достигат слънчеви лъчи цели три месеца в годината. Намира се на 130 км. северно от Милано и е заобиколено от високи планини, които го лишават от слънчева светлина от ноември до февруари. Векове наред местните са приемали тази особеност на своето село, но през 2005 година с подкрепата на кмета Пиерфранко Медали са били събрани 100 000 евро за слънчев панел, който бил монтиран от другата страна на планината и отразявал слънцето. Въпреки че не успява да освети целия град, поне на площада има слънце всеки в продължение на около шест часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com