Кои са по-умни - любителите на котки или на кучета?

7724
Кои са по-умни - любителите на котки или на кучета?
Снимка: iStock

Любителите на най-популярните домашни любимци - кучетата и котките, често са сравнявани и противопоставяни по много показатели. Съществува дори термин в английския език, който се превежда като кучешки хора и котешки хора, който е нещо по-силно обвързващо стопаните с техните любимци отколкото понятия като любители на кучета и котки.

Психолозите са категорични, че изборът между кучето и котката за домашен питомец говори много за характера на неговия стопанин като личност.

Любителите на кучета като личности са много по-оживени в общуването. Като темперамент те са много енергични, а освен това са хора, склонни да спазват правила.

Тези, които обичат котките, са чувствителни личности и могат да бъдат определени като интроверти. Освен това те са некомформисти и не са много склонни да спазват правила, предпочитат да бъдат по- свободомислещи в този аспект от поведението.

Има проведено изследване на коефициента на интелигентност на любителите на котки и кучета, което показва, че котешките хора са с по-висок интелект от любителите на кучета.

Най-големите домашни котки

На какво може да се дължат тези интересни различия?

Смята се, че част от причините вероятно се дължат на типа среда, обитавана от двата животински вида. Логично е кучешките хора да са по-добри в социалното общуване, защото прекарват доста време навън със своя домашен любимец, заедно с други любители на кучета. Хората с котки обаче не излизат толкова често навън и прекарват свободното си време у дома с лични занимания.

При едно изследване, проведено между студенти от американския университет Карол, те били попитани дали се определят като любители на котки или на кучета и какво харесват в своите домашни питомци?

Повечето от тях, около 60 процента, определили себе си като кучешки хора, а 11 процента се вписали в графата на котешките хора. Останалите не можели да се определят твърдо към една от групите и заявили себе си като любители и на двата вида домашни любимци. Имало и такива, които не виждали себе си като заинтересовани нито от едната, нито от другата група, те не харесвали нито кучета, нито котки.

Грешките, които допускате с домашните си котки

Любителите на кучета посочили като основна положителна черта на своите питомци това, че са приятна компания и верни приятели. Любителите на котки откроили обичливостта на котаците като основна причина да ги предпочитат.

Според изследователите напълно възможно е хората да избират домашен любимец според собствените си личности качества. Котките се възприемат като независими животни, които обичат предимно себе си и са предпазливи към околните. Много от тях са твърде независими и дори надменни създания.

Кучетата от своя страна са весели, търсят човешката компания и обичат да се забавляват. Умеят да се подчиняват и да спазват йерархията. Може да се очаква такива да бъдат и стопаните на тези животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com