Кои са суровите кълнове, които са вредни за здравето

11758
Кои са суровите кълнове, които са вредни за здравето
Снимка: iStock/ Guliver

Кълновете са една от популярните съвременни храни, които хората включват в менюто си като здравословна добавка към него. Те съдържат редица полезни елементи в състава си, оказват положително влияние на кръвната захар, храносмилателната система и сърцето.

Суровите кълнове представляват покълнали семена. След като семената се поставят във вода, след няколко часа те покълват. Отцеждат се от водата и се оставят да пораснат в рамките на седмица. Има определени условия за съхранението им, които засягат температурата и влагата. Обикновено кълновете са с дължина до 5 см. Може да намерите кълнове от бобови растения (черен и бял боб, леща, нахут, соя), зеленчукови (цвекло, репички, сминдух, броколи, кресон), зърнени (елда, киноа, овесени ядки, кафяв ориз, амарант), ядки и семена (сусам, люцерна, тиквени семки, бадем, слънчогледа).

Суровите кълнове са богати на витамини и минерали, а същевременно с това почти нямат калории. Това ги прави здравословна храна. Всеки вид съдържа определени полезни съставки, сред които са манган, витамини К и С, магнезий, фосфор, протеини, фолиева киселина. Те има и антиоксидантни свойства.

Що се отнася нашето здраве, кълновете регулират нивата на захарта в кръвта, което е полезно за страдащите от диабет от втори тип. Помагат за доброто храносмилане благодарение на неразтворимите фибри в състава си, които предотвратяват запека. Това е храна с ниско съдържание на глутен, което също е плюс. Суровите кълнове намаляват нивата на лошия холестерол, увеличавайки добрия.

В менюто кълновете могат да се добавят към различни зелени салати сурови или леко варени. В сурово състояние те могат да бъдат вредни, ако съдържат салмонела или бактерията ешерихия коли. Причина за това е средата им на отглеждане.

За да се предпазите от тези бактерии и да хапнете здравословно, купувайте пресни кълнове, не консумирайте такива с неприятна миризма или външен вид, винаги ги съхранявайте в хладилник, винаги мийте ръцете си преди да боравите с тях. Не е препоръчително кълновете да се консумират от възрастни хора, хора със слаб имунитет, деца и бременни жени.

Освен в салати, може да добавите сурови кълнове към картофи, ориз, супи, банички със зелении и омлети. Така ще направите любимото си ястие по-полезно и вкусно. Освен това по-смелите могат да експериментират с палачинки с кълнове, хляб с кълнове, зеленчуци или крекери. Може да ги добавите и в смути, ако сте почитатели на този тип здравословни напитки и често си приготвяте ободряващи смутита сутрин например. Има най-различни рецепти с кълнове, които може да пробвате и да добавите към любимите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com