Кой е Марко Тотев – символът на лошия късмет

18619
Кой е Марко Тотев – символът на лошия късмет
Снимка: iStock

Едва ли има българин, който да не е чувал да наричат някого, абониран за беди, липса на късмет и неудачи, Марко Тотев. Малко от използващите това нарицателно обаче знаят кой е Марко Тотев и защо е символ на лошия късмет.

Името му е станало част от езика ни, нарицателно и по-често споменавано от това на велики исторически личности, въпреки това животът, делата му и причината да е символ на лошия късмет остават загадка за голяма част от обществото. Така, както не е удачно да използвате думи и изрази, чието значение не знаете, не е приемливо и да наричате неудачник с лош късмет Марко Тотев, без да знаете кой е той.

Кой е Марко Тотев?

Марко Тотев е реална, а не митична личност, великотърновец, роден 1858 година, единствено дете в семейството, поради което имал възможността да се изучи и да стане един от първите родни адвокати. Защо престижна професия, още повече за онези времена, може да донесе лош късмет и да превърне името на Марко Тотев в нарицателно за такъв, или причината се крие другаде?

Всъщност не професионалните дела на Марко Тотев му донесли самоопределянето като човек без късмет, напротив – започнел ли дело, печелил го, ханджийство, банкерство, търговийка – с каквото и да се захванел, успешно било. Марко Тотев бил и шеф на канцеларията на търновския руския губернатор в годините на Освобождението, окръжен управител на Бургас в началото на 20 век. Успешният адвокат, уважаван и търсен заради спечелените дела и заради това, че нямал нито една загуба по време на цялата си кариера, получил доверието и признанието дори от международни компании, чиито интереси му поверили да защитава.

Защо не ви върви в живота според ЗОДИЯТА

Представянето на Марко Тотев на адвокатското поприще било толкова добро, че колегите му от близо и далеч ходели да се учат от него, а една от жалбите му в касационния съд по-късно била цитирана от професорите на Юридическия факултет като образец. Защо тогава този изключително успешен професионалист остава известен като нарицателно за лош късмет? Дали причината не се крие в личния му живот, щом в професията му не я откриваме?

Личният живот на Марко Тотев бил не по-малко щастлив, успешен и пълноценен от професионалния. Женен за небезизвестна дама от голям и богат род, сред чиито роднини били изключително известни за времето си лекари и личности, комунистически лидери и първият варненски кмет.

Започнахте ли да считате, че няма причина да се свързва името на Марко Тотев с лош късмет и че вероятно се е използвало в миналото преносно, а днес погрешно го употребяваме с прякото му значение и за хора с липса на късмет? Отново грешите. И това не е причината

Защо Марко Тотев е символ на лошия късмет?

Една история, свързана с хобито на Марко Тотев, свързано с игрите на карти със залагания – хазарта – и честите загуби, които преживявал, е  в основата на олицетворяването на пълната липса на късмет с името на успешния адвокат.

В един от малкото случаи, в които в ръцете на Марко Тотев, на когото изобщо не му вървяло на хазарт, се оказали печелившите карти и комбинация, а залозите били огромни, точно преди да пусне картите, да приключи играта и да прибере големите залози, се задало погребение, поради което съперниците му прекъснали играта и  станали, без да успее Марко Тотев да вземе заслужената печалба.

Останал с печелившите карти в ръцете си, но без възможност да доиграе играта и вземе огромните залози, Марко Тотев проронил знаменитата си фраза, която е популярна и днес: „Бе то на Марко Тотев все тъй ще се случи!“. Именно тази случка става причината днес хората без късмет, на които все им се случват беди и нещо ги проваля в последния момент или им отнема възможността да постигнат целите си, да се наричат „Марко Тотев“. Тя обаче не била единствения каръшки момент в живота му. Марко Тотев имал редица други подобни случки, които разказвал с чувство за хумор, поукрасявал ги, за да са по-интересни, и ги споделял с хората за настроение.Тези каръшки истории са причината днес да наричаме хората без късмет Марко Тотев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com