Кой е най-красивият град в България?

54033
Кой е най-красивият град в България?
Снимка: Община Пловдив

Ежегодната класация за най-красив български град отличава различно приказно кътче от страната ни всяка година. Най-красивият град в България е различен всеки път, факт, който може само да ни радва, тъй като красноречиво сочи, че най-красивият град в България не е само един, а множество загадъчни, древни, модерни, романтични, фантастични градове, които са съхранили миналото, историята, паметта и са я съчетали с модерното и съвременното, заслужават да се наричат така. Когато посочваме кой е най-красивият град в България, може би е редно да цитираме съответната класация и година, или просто да споменем не един, а множество от най-приказните градове в родината ни.

Най-красиви български градове

1.  Велико Търново

Градът намира място в класацията „Най-красивият град в България“ не само защото е древен град с неповторима и завладяваща атмосфера, но и защото държи първото място в световна класация за най-красиво място в света, построено на отвесни склонове. Не можем да подминем световния първенец, когато говорим за най-красивия град в България. Тайни и древност, съкровища, крепостни стени, спомени и стенания, архитектурни бижута, традиции и модерни нишки, преплетени в духа на Велико Търново, го правят едни от най-красивите родни градове. Автентичната  архитектура на старата столица на България прави Търново привлекателен и за туристи от страната и чужбина.

2.  Копривщица

Като град, класиран сред 30-те най-красиви малки градчета в Европа в класация на британския ежедневник The Telegraph и японската асоциация на туристическите агенции JATA, Копривщица безспорно заслужава да намери място и в нашата класация за най-красивия град в България. Съхранил история, култура, памет, героизъм, духа на миналото и надеждата за бъдещето, този исторически град е очарователен, китен и остава следа у всеки посетил го.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

3.   Пловдив

Преди десетина година, през 2013 година, Пловдив бе обявен в класацията на радио „Дарик“ и вестник „24 часа“ за най-красивия град в България. И макар след него да има и други първенци, заслужили първото място в класации за най-красивия град в България, то красотата на Пловдив не е увехнала и най-старият все още населен град в света продължава да очарова с чудните си малки калдъръмени улици и великолепни фасади, съхранени в стария град, със запазената архитектура и традиции, с исторически паметници и находки, с музеите и историята, съчетани с космополитен вид и модерно излъчване.

4.  Асеновград

Градът спечели първо място в същата класация на Дарик радио през следващата 2014 година и се превърна във втория град от областта, обявен за най-красивия град в България. С историческите си паметници, древната величествена снага на Асенова крепост – пазителката на града, китните улички, музеите и красотата на величествените Родопи, Асеновград е място, което си струва да посетите. Красотата на града е свързана не само с природните особености и забележителностите, но с факта, че тук може да се насладите на най-голямата колекция от булчини рокли в България. Съвсем не е случайно, че Асеновград е познат и като град на булката.

Кои са най-опасните градове в България?

5.  Несебър

Няма начин в класацията за най-красивия град в България да пропуснем да вмъкнем и кътче от Черно море. Несебър – древен и модерен, е един от най-прелестните и предпочитани градове по Южното Черноморие. Несебър е под закрилата на Юнеско и всеки, които го зърне и съпреживее, разбира, че това съвсем не е случайно. Разбира се Бургас, Созопол също са прекрасни. Толкова много красота магия и дух са събрали българските градове, че е трудно да посочим най-красивия сред тях по Черноморието.

6.  Русе

Няма да пропуснем да споменем и града на Дунава, наречен „Малката Виена" заради красивата си архитектура и сградите, проектирани от италиански, австрийски, немски и български архитекти. Поредният български град, който заслужава с гордост да носи титлата най-красивия град в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 ефективни метода, за да се отървете от тревата по градинските пътеки

8 лайфхака за микровълнова печка, които ще улеснят живота ви

Топ 4 на най-големите манастири в България

Какви са недостатъците да спите в едно легло с партньора си?

5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com