Кой е последният цар на България?

38627
Кой е последният цар на България?
Снимка: iStock

През своето хилядолетно съществуване още от създаването на Първото българско царство през 681 година България е била монархия. Тя се управлявала от ханове, първият от които бил основателят на българската държава Аспарух, а последният Персиан, след това от князе и от 893 година на чело на България застава първият български цар – Симеон Велики.

Последният цар на Първото българско царство управлява след Византийското владичество и е цар Константин Бодин – Петър III.  А знаете ли кой е последният цар на България и по време на кое българско царство се е възкачил на престола? Преди да стигнем до него, ще пропътуваме през времето на Второто и Третото българско царство, управлявани от царе.

Царете на България по време на Второто българско царство

Първият владетел на чело на Второто българско царство е цар Асен I, възкачил се на престола през 1187 година и управлявал до 1196 година. След него престолът е за: цар Петър IV, цар Калоян, цар Борил, цар Иван Асен II, цар Коломан I, цар Михаил II Асен, цар Коломан II, цар Константин Тих Асен, цар Ивайло, цар Иван Асен III, цар Георги Тертер I, цар Смилец, цар Чака, цар Теодор Светослав, цар Георги Тертер II, цар Михаил III Шишман, цар Иван Стефан, цар Иван Александър, цар Иван Шишман.

Кой е комит Никола - бащата на цар Самуил

Делата на повечето от тях със сигурност са ви известни, защото са част от славната българска история, но вероятно има и такива, които чувате за първи път. Не се притеснявайте от този факт, не един и двама, а цели 53 са българските владетели от създаването на България до края на монархията.

Второто българско царство приключва с падането под Османска власт по време на управлението на цар Цар Иван Срацимир (1360-1396 година), с което се слага и краят на Второто българско царство. Но това ли е последният цар на България? Не, не е. След Освобождението младата страна – Третото българско царство – е в ръцете на княз.

Царете на България по време на Третото българско царство

Третото българско царство е последното царство България, следователно и последният цар на България следва да е именно владетел от Третото българско царство. То започва след извоюване на бленуваната свобода, а младата и неукрепнала държава се управлява от Княз Александър Батенберг (1879-1886), който полага значими усилия да изправи България на крака и да я направи сравнима и конкурентна на другите европейски държави.

Кой е последният цар на Първа българска държава?

След Батенберг държавата преминава в ръцете на цар Фердинанд (1887-1918 година), цар Борис III (1918-1943 година), а последният цар на България носи името Симеон II (1943-1946 година), макар да е спорно, че можем да го наречем именно него последният цар на България, тъй като по време на управлението му между 1943 и 1946 година той е бил непълнолетен и от негово име е управлявал регентски съвет. По-правдиво е да наречем последен цар на България неговия баща – цар Борис III, управлявал достатъчно дълго, умело и успешно, за да го наречем мъдър монарх, а и най-вече – царствал лично.

Какво знаем за цар Борис III?

Цар Борис III е познат като достоен човек и владетел, отдал живота си и жертвал себе си за Родината. Наричат го Цар-Обединител заради връщането на българските земи в Южна Добруджа, Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Известно е, че е бил безкрайно обичан от народа си и самият той е отвръщал със същата любов и жертвоготовност. Известен е и със спасяването на българските евреи. Въпреки германския натиск благодарение на царя, правителството с помощта на Светия синод и с помощта на българския народ успява да спаси евреите, които живеят по това време в пределите на Стара България. Името му остава завинаги в историята ни не само като последния лично властвал български монарх, тъй като синът му не е управлявал лично поради недостатъчната си възраст, но и като изключителен човек и владетел, предан на народа и родината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com