Кой не трябва да яде ягоди?

6390
Кой не трябва да яде ягоди?
Снимка: iStock/Guliver

Ароматните ягоди, въпреки че са нискокалорични и безопасни за фигурата, понякога може да навредят на здравето ни. Оказва се, че не трябва да ги консумираме в големи количества, както и при наличието на конкретни заболявания и оплаквания.

Тези сочни плодове съдържат висока концентрация от различни хранителни вещества, необходими за пълноценния им растеж.

Те са съставени от почти 90% вода и въпреки сладостта си са нискокалорични. В 100 грама ягоди се съдържат само 35-40 ккал. Нещо повече, доказано е, че те инхибират развитието на диабет тип 2.

Сол във вода и още 2 великолепни метода за идеалното измиване на ягодите

Вкусният сочен плод - червената ягода, е любим на децата, но и на възрастните. Ягодите са подходящи както за предястие или лека закуска...

В състава им влизат витамин А, С (в 100 g - почти 100% от дневната стойност), В5, Р, Е, фолиева киселина, цинк, желязо (40 пъти повече от количеството му в гроздето), фосфор, калций, мед и др.

В тях се съдържа и изобилие от плодови киселини - например, салициловата киселина , която има противовъзпалителни свойства и се използва като потогонно и антипиретично средство, както и при ставни заболявания. Ягодите са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система, подобряват качеството на кръвта, намалява количеството на "лошия" холестерол и помагат при анемия.

Средно можете да консумирате 200 грама ягоди на ден. При липса на болести и отлично здраве, разбира се, можете да ядете по-голямо количество, но не повече от половин килограм. Ако имате алергии, хронични заболявания или диабет, тогава употребата на ягоди трябва да бъде ограничена.

Поради порестата си повърхност тези плодове имат способността да натрупват в себе си голямо количество полени и други вещества. Следователно те могат да причинят алергии и да натрупат токсини и тежки метали, ако растат на пътя или в неблагоприятна екологична зона.

Ето какво може да засадите през юли

Ако си мислите, че засаждането на зеленчуци и плодове отдавна е приключило, грешите. Дори през юли може да засадите някои култури. Опи...

Ягодата е диуретик, така че трябва да се използва с повишено внимание от хора с бъбречни и пикочни заболявания.

Плодовите киселини, съдържащи се в този плод - оксалова и салицилова, могат да провокират обостряне на цистит и пиелонефрит. Оксаловата киселина свързва неразтворимите съединения с калций - калциеви оксалати, които могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците.

Забраната за консумация на ягоди се отнася и за хора с проблеми със стомашната киселинност и заболявания на стомашно-чревния тракт. Поради твърде "киселия" си състав тези плодове могат да раздразнят стомашната лигавица и да допринесат за обостряне на гастрит, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

Не забравяйте, че основният враг на ягодите е плесента. Следете за мухъл върху опаковката или върху самите плодове. Веднага след покупката или събирането им повредени плодове трябва да се изхвърлят, а тези, които са непокътнати, да се измият добре и да се консумират във възможно по-кратък срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com