Коя е най-малката планета в Слънчевата система?

56426
Коя е най-малката планета в Слънчевата система?
Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Слънчевата система, от която е част и нашата планета, е група астрономически обекти, в които влиза звезда – Слънцето, планети, астероиди, комети, спътници, междупланетен газ и прах. Меркурий, Венера, Земя и Марс са планети от земен тип или още са наричани вътрешни планети. Те са и по-малки от останалите планети в нашата система. Знаете ли обаче от тях коя е най-малката платена в Слънчевата система?

Коя е най-малката планета в Слънчевата система?

Коя е най-близката звезда до Земята?

Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е елементарен, но затруднява много хора. Повечето запитани се опитват да си припомнят изуч...

Оказва се, че това е планетата, която е най-близко разположена до Слънцето – Меркурий. Подобно на нашата планета Меркурий е скално тяло. Обсъждайки въпроса коя е най-малката планета в Слънчевата система, уместно е да посочим конкретните ѝ размери, които позволяват да я обявим за такава. Обемът, площта и масата ѝ са съществено по-малки от тези на Земята.

Масата на Меркурий е 3,302×1023 kg или 0,055 земни маси, диаметърът ѝ е 4879,4 km или 0,383 земни диаметъра, а площта ѝ е 7,5 × 107 km² или 0,147 земни площи. Интересен факт е, че тази планета е по-малка не само от останалите планети, но дори от някои по-големи спътници. Меркурий води и друга класация – не само за най-малки размери, но и за най-голямо желязно съдържание. Планетата е с най-високо желязно съдържание в Слънчевата система.

Коя е най-малката планета в Слънчевата система в миналото?

Отговорът на този въпрос е труден. Твърде вероятно е това да не е била Меркурий, тъй като според учените Меркурий някога е бил с поне двойно по-големи размери и маса, но част от планетата се е изпарила под въздействие на горещините след формирането на Слънцето. Температурите вероятно са били 3500 K до 10000 K, което довело до изпаряване на огромна част от скалния материал по повърхността на Меркурий и до намаляване на масата му.

Според друга теория слънчевият вятър и продължителното му въздействие са довели до ерозиране на скалния материал. Така или иначе промените, които настъпват в Слънчевата система, или сблъсъците между космически обекти водят до промени на самите планети и са довели и до промяна на масата и размера на Меркурий, превръщайки го в най-малката планета в Слънчевата система.

Къде се намира най-студеното място в Слънчевата система?

Базовата температура на Космоса е около минус 270,45 градуса по Целзий – малко над абсолютната нула, точката, в която спира молек...

Интересни факти за Меркурий

Вероятно искате да разберете повече за Меркурий – планетата-отговор на въпроса коя е най-малката планета в Слънчевата система? Любопитно е, че:

-          Повърхността на Меркурий е осеяна с кратери, които много приличат на тези на Луната.

-          Множеството млади равнини по повърхността на планетата са резултат от сблъсъци с метеорити.

-          Формата на Меркурий е по-елипсовидна от формата на другите планети в Слънчевата система, като това най-вероятно се дължи на слънчевите приливни сили.

Тайната на Планетата Х: в търсене на мистериозния обект са изследвани 87% от южното небе

Преди няколко години учените Майкъл Браун и Константин Батигин изложиха хипотезата, че деветата планета от Слънчевата система се върти ...

-          На северния полюс на Меркурий има замръзнала вода – това откриват учените през 1992 година, като този факт е голяма изненада за тях.

-          На планетата няма атмосфера, а само следи от атмосфера. Тя се и променя непрекъснато, части от нея „отлитат“, а други части от слънчевия вятър се прихващат от магнитното поле на планетата и се превръщат в част от атмосферата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно