Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

15 май 2024, 14:45 часа

Методи за разделяне на жълтъци и белтъци

Половинки яйчени черупки

Това е може би най-известният начин за отделяне на жълтъците от белтъците, който включва разбиване на яйце на две равни части и накланяне на жълтъка напред-назад между половините черупки на яйцата. В това време белтъците ще изтекат в предварително поставена купа. Трябва обаче внимателно да се уверите, че острите ръбове на черупката не пробиват случайно жълтъка.

Ръце

Методът е по-малко рискован, но определено по-мръсен. Ще трябва да счупите яйцето и да го държите в дланта си, оставяйки белтъка да капе в празнините между пръстите ви, докато в ръката ви остане само жълтъкът.

Разделяне на черупката

В този случай трябва да счупите яйцето в купа и след това да използвате половината черупка, за да отделите постепенно жълтъка от белтъците, като го разбиете по повърхността. За съжаление методът изисква твърде много време и търпение.

Белтъкът или жълтъкът е по-полезен: какво трябва да знаем при приемането на яйцето

С бутилка

Лайфхакът с бутилка отдавна се разпространи светкавично в интернет. За да го приложите, просто облегнете празна пластмасова бутилка на счупено яйце и я стиснете рязко - лесно ще изсмуче жълтъка, отделяйки го от белтъка, но жълтъкът може да се разтече в гърлото на бутилката.

Чесън

Този метод стана популярен в интернет съвсем наскоро. С помощта на чесън можете да отделите жълтъка с голи ръце. Счупете яйцето в купа. Намажете пръстите си със скилидка обелен чесън. Внимателно вземете жълтъка с пръсти и го поставете в отделна купа. Заради чесъна жълтъкът залепва за пръстите и не се разтича. Този метод работи най-добре със студени яйца направо от хладилника.

Едра цедка

Този метод работи добре за пресни яйца. По-добре е да използвате цедка с големи дупки. Счупете яйцето в цедка и разклатете леко купата. Белтъкът ще изтече през ситото, но жълтъкът ще остане вътре. Методът може да не работи, ако попаднете на яйце с плътен белтък.

Специална лъжица

Хората, които често разделят белтъците от жълтъците, могат да си купят специален уред - лъжица за разделяне на белтъците. Такава евтина и малка джаджа винаги ще ви позволи внимателно да отделите жълтъците.

Жълтък или Белтък - коя част от яйцето е по-полезна?

Съвети за разделяне на белтъците и жълтъците

Има няколко съвета, които ще ви помогнат да разделите жълтъците и белтъците, независимо какъв метод използвате.

Стайна температура на яйцата

Яйцата, които сте извадили от хладилника преди няколко минути, ще съдържат по-еластичен жълтък - несъмнено това е плюс, тъй като при отделянето му от белтъците е малко вероятно да се разтече. Белтъците обаче ще бъдат и по-лепкави, което като цяло ще усложни процеса на разделяне. По-добре е да използвате яйца на стайна температура и да внимавате много с жълтъка, отколкото да се справяте с лепкав белтък.

Разбиване на ръба на купа

Страната на чиния или купа ще осигури по-добра бариера за счупване на черупки от яйца, отколкото равна повърхност. Опитът да счупите сурово яйце върху плот, например, може да доведе до смачкване на повърхността, вместо да доведе до остри ръбове на черупката.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес