Коя е най-близката звезда до Земята?

48092
Коя е най-близката звезда до Земята?
Снимка: ESO/M. Kornmesser

Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е елементарен, но затруднява много хора. Повечето запитани се опитват да си припомнят изучаваното в училище или търсят отговора в специализирани издания по темата, считайки че това е малко позната звезда с трудно име.

Отговорът е много по-лесен, очакван и елементарен. Най-близката звезда до Земята е позната на всички, видима с просто око през деня, възпявана от музикантите, рисувана дори от децата и това е Слънцето – центърът на нашата Слънчева система и изворът на живота на Земята. Повечето хора изобщо го пропускат, мислейки над въпроса коя е най-близката звезда до Земята. На този въпрос може да бъде отговорено по няколко начина – ако при отговора вземем под внимание само границите на Слънчевата система или ако включим и звездите извън нея.

Коя е най-близката звезда до Земята в Слънчевата система?

Слънцето всъщност е не само най-близката звезда до Земята, но е и единствената звезда в Слънчевата система. Слънцето е жълта звезда. От него ни делят 150 милиона километра, което всъщност ни спасява от температурата от 1 500 000 градуса по Целзий в периферията му и много по-високата в центъра му. Като всяка звезда Слънцето свети със собствена светлина, която планетите само отразяват. Подобно на всяка звезда то се състои предимно от хелий и водород. Възрастта му е около 5 милиарда години, а теглото му изглежда внушително, когато е изписано – 595 800 000 000 000 000 000 000 земни тона.

Коя е най-близката звезда до Земята извън Слънчевата система?

Зададен по този начин отговорът на въпроса е различен. Тук са необходими по-широки познания, а отговорът е звезда със сложно име – Проксима Кентавър.

Интересни факти за най-близката звезда до Земята извън Слънчевата система

-          Разположена е на разстояние от около 4 светлинни години от Земята, тоест на 4 парсека (парсек е научният термин за светлинна година). Това разстояние е незначително за Вселената, но е огромно за човешките представи и човешкия живот. Не е възможно да бъде изминато в рамките на един човешки живот.

-          Името на Проксима Кентавър произхожда от разположението ѝ спрямо Земята. Името на тази звезда в превод от латински означава „най-близо“.

-          Звездата е по-малка от Слънцето и е около 150 пъти по-слаба от него. Открита е едва през 1915 година именно защото е много по-бледа от Слънцето. Известно е и че температурата на Проксима Кентавър е много по-ниска от тази на Слънцето.

-          Астрономите, запитани коя е най-близката звезда до Земята, често отговарят „червеното джудже“. Проксима Кентавър е идентифицирана от астрономите като червеното джудже и първоначално считат, че не е възможно около нея да има планета, на която да има условия, благоприятни за живот. Учените изключват наличието на големи планети в нейната орбита до 2016 година, когато е открита екзопланета в орбита около червеното джудже. Наричат я Проксима Кентавър b. Надеждите са някога тя да може да бъде подробно изследвана чрез космически кораби. Според учените тази планета има вода и би била евентуално подходящо място за живот за хората.

-          Проксима Кентавър може да бъде видяна само с помощта на специална техника – телескоп и е невидима за невъоръжено човешко око.

-          Проксима Кентавър е най-близката звезда до Земята извън Слънчевата система през последните 32 хиляди години, но тъй като положението на звездите се изменя, очаква се след още толкова хиляди години отговорът на въпроса коя е най-близката звезда до Земята да бъде друг – Рос 248 от съзвездието Андромеда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос