Коя храна е преработена и вредни ли са всички преработени храни

7194
Коя храна е преработена и вредни ли са всички преработени храни
Снимка: iStock

Храната - един от основните ни източници на енергия и хранителни вещества. Все пак, много от нас не разбират напълно разликите между обработените и необработените храни. Това не е толкова лесно, колкото може би изглежда за повечето хора. Също така, неясното название „обработени“ често води до объркване. И така, кое всъщност е преработена храна? Какво трябва да знаем за нея? Прочетете в следващите редове всичко, което трябва да се знае за преработената храна.

Още: 11 трика да спрем разхищението на храна

Обработената храна, често наричана „преработена“, най-вече се асоциира с нехранителни, вредни пакетирани храни, които се намират в магазинната мрежа или се предлагат в заведенията за бързо хранене. Тази асоциация обаче не е напълно точна. Всъщност, ако една храна е променена по някакъв начин от първоначалната си форма, тя се превръща в преработена. Например, печеното месо или сварените картофи са форма на обработка на суровите продукти.

И все пак, макар че много преработени храни могат да бъдат вредни, не всички са такива. Фактът, че една храна е преработена, не я прави автоматично вредна. Затова е важно да направим разграничение между различните видове обработени храни.

Една от категориите преработени храни са минимално обработените. Това са предимно храни, които са приготвени или просто обработени по начин, който не води до значителни промени в тяхната структура или съдържание на хранителни вещества. Тези храни могат да бъдат включени в здравословни диети и да осигурят необходимите хранителни вещества.

От друга страна, изцяло преработените храни са тези, които преминават през значителни промени по време на обработката си. Те могат да бъдат обогатени с добавки или консерванти и да имат високо съдържание на захари, мазнини или сол. Тези храни често се свързват с по-ниско качество на хранителни вещества и по-висок риск от различни здравословни проблеми, като например затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Въпреки това, преработената храна има и своите предимства. Едно от тях е, че е по-лесна за съхранение и транспортиране. Това я прави подходящ избор за хора в бедни области или в условия на криза, където достъпът до свежи или необработени храни и продукти може да бъде труден. Освен това, обработката на храната може да подобри нейната устойчивост и да увеличи достъпността й.

Още: Вечер преди лягане - какво е най-добре да ядем за отслабване

Важно е да се приеме, че не всички преработени храни са еднакви. Минимално обработените храни могат да бъдат включени в разнообразната и здравословна диета, докато изцяло преработените храни трябва да се консумират умерено и с внимание, като се отдава предпочитание на храни с по-малко добавки и по-натурални съставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com