Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

25177
Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?
Снимка: iStock

Въпросът за това колко ядки трябва да се ядат на ден е много сложен, тъй като отговорът зависи от различни фактори, като индивидуалното здравословно състояние, хранителните нужди и общия прием на калории.

Ядките са богати на хранителни вещества храни, пълни със здравословни мазнини, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти, което ги прави ценно допълнение към балансираната диета. Въпреки това, както при всяка храна, умереността е от ключово значение.

Специалистите по хранене често препоръчват да включите шепа ядки в ежедневната си диета като част от здравословен модел на хранене.

Размерът на една порция ядки обикновено е около 28 грама, което приблизително се равнява на една малка шепа. Този размер на порцията осигурява добър баланс на хранителните вещества, без да увеличава значително приема на калории.

За повечето хора консумацията на 1-2 порции ядки дневно може да осигури многобройни ползи за здравето. Изследванията показват, че редовната консумация на ядки е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Здравословните мазнини, които се съдържат в ядките, като мононенаситени и полиненаситени мазнини, могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол и да подобрят цялостното здраве на сърцето.

Ядките са богати и на фибри, които подпомагат здравето на храносмилателната система и ви помагат да се чувствате сити и доволни. Това може да бъде особено полезно за регулиране на теглото, тъй като включването на ядки в диетата ви може да помогне за ограничаване на апетита и предотвратяване на преяждането.

Когато избирате кои ядки да включите в дневния си прием, е важно да избирате безсолни и неароматизирани сортове, когато е възможно. Солените или ароматизираните ядки могат да бъдат с високо съдържание на натрий, добавена захар или изкуствени добавки, което може да намали някои от ползите за здравето.

Лекар: Тези 7 ядки са най-полезните за нас

Струва си да се отбележи, че макар ядките да са богати на хранителни вещества, те са и калорични. Ето защо, ако следите за приема на калории или се опитвате да отслабнете, е важно да включите калориите от ядките в общия си дневен калориен бюджет.

Контролът на порциите е от решаващо значение за предотвратяване на прекомерната консумация на калории.

Лицата с алергии или чувствителност към ядки, разбира се, трябва да избягват ядките изцяло и да намерят алтернативни източници на хранителни вещества. За тези, които нямат алергии, в диетата могат да се включат различни ядки, като бадеми, орехи, шам-фъстък, кашу и фъстъци (които технически са бобови растения, но често се групират с ядките от хранителна гледна точка).

Важно е да запомните, че макар ядките да предлагат многобройни ползи за здравето, те трябва да бъдат част от разнообразна и балансирана диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.

Яденето на дъга от храни гарантира, че получавате широк спектър от хранителни вещества, необходими за цялостното здраве и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се слага йод във водата на кокошките?

Кои признаци подсказват, че сиренето е развалено?

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com