Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

15196
Защо не трябва да пиете вода преди лягане?
Снимка: iStock

Има няколко причини, поради които пиенето на вода точно преди лягане може да не е най-добрата идея. Първо, нека разгледаме как това се отразява на качеството на съня ви. Въпреки че поддържането на хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве, консумацията на твърде много вода преди лягане може да доведе до нарушения в цикъла на съня ви. Това е особено вярно, ако имате чувствителен пикочен мехур или сте склонни да се събуждате през нощта, за да отидете до тоалетната.

Когато пиете вода преди лягане, тялото ви трябва да работи, за да обработи и елиминира излишната течност, което може да попречи на способността ви да навлезете в дълбоките етапи на съня и да ги поддържате. Това може да доведе до фрагментиране на съня, като на сутринта се чувствате уморени и отпаднали.

Освен това пиенето на вода преди лягане може да допринесе и за киселинен рефлукс или киселини, особено ако легнете малко след консумацията на течности. Когато лежите, гравитацията вече не помага да се задържи стомашната киселина на място и тя може да навлезе в хранопровода, причинявайки дискомфорт и нарушавайки съня ви.

Освен това пиенето на вода преди лягане може да не е препоръчително за хора с определени здравословни състояния. Например на хората с ноктурия - състояние, характеризиращо се с често уриниране през нощта - често се препоръчва да ограничат приема на течности вечер, за да намалят нощните събуждания.

Освен това пиенето на вода преди лягане може да не е препоръчително за хора с определени здравословни проблеми. Например на хората с ноктурия - състояние, характеризиращо се с често уриниране през нощта - често се препоръчва да ограничат приема на течности вечер, за да намалят нощните събуждания.

Трябва ли да се пие вода преди лягане - всеки трябва да знае това

Друго съображение е потенциалното въздействие върху здравето на пикочния мехур. Ако редовно консумирате големи количества вода преди лягане, това може да доведе до натоварване на пикочния мехур и да допринесе за проблеми като неотложност на уринирането или изтичане на урина, особено ако вече имате слабо тазово дъно.

Освен това пиенето на вода преди лягане може да повлияе на сутрешния ви режим. Многократното събуждане през нощта, за да отидете до тоалетната, може да наруши естествения цикъл на съня ви и да затрудни събуждането ви с чувство за свежест и енергия.

Това обаче не означава, че трябва напълно да избягвате пиенето на вода в часовете преди лягане. От съществено значение е да останете хидратирани през целия ден, но можете да регулирате приема на вода по-близо до времето за лягане, за да сведете до минимум смущенията в съня си.

Трябва ли да пиете вода преди лягане и как влияе тя на съня?

Ако се притеснявате да останете хидратирани, без да нарушавате съня си, вземете предвид тези съвети:

- Хидратирайте се по-рано: Опитайте се да изпиете по-голямата част от течностите си в началото на деня, за да не наваксвате непосредствено преди лягане.
- Ограничете кофеина и алкохола: Тези вещества могат да действат като диуретици, като увеличават производството на урина и потенциално водят до по-чести посещения на тоалетната.
- Контролирайте приема си: Обръщайте внимание на количеството течности, които приемате вечер, и го регулирайте, ако е необходимо, за да не претоварвате пикочния си мехур.
- Избирайте хидратиращи закуски: Ако изпитвате жажда преди лягане, избирайте хидратиращи закуски като плодове (например диня, портокали) или билкови чайове, които не стимулират прекомерното уриниране.
- Практикувайте добра хигиена на съня: Създайте успокояващ режим за лягане, избягвайте електронни устройства преди лягане и създайте комфортна среда за сън, за да насърчите непрекъснатата почивка.

Като се съобразявате с времето за прием на течности и правите малки корекции, можете да поддържате както нуждите си от хидратация, така и спокойния нощен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com