10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

2602
10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете
Снимка: pexels

Май и юни са времето за сочни, зрели тъмни ягоди. Знаете от първа ръка колко са вкусни. Ще ви разкажем за други предимства - от думите на учени и специалисти по хранене.

Ягодите подобряват паметта

Според нови проучвания яденето на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка, което означава, че удължава функционалния му живот, което ни позволява да останем здрави и да имаме силна памет възможно най-дълго. Интересно е и изследване, което показва, че ежедневната консумация на ягоди подобрява краткосрочната памет. Тези открития са важни в светлината на факта, че влошаването на способността за запомняне на скорошни събития е свързано с появата на болестта на Алцхаймер.

Още: Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

Ягодите подобряват зрението

Зрелите червени ягоди са полезни не само за паметта, но и за зрението. Многобройни проучвания потвърждават, че ежедневната консумация на ягоди предотвратява развитието на макулна дегенерация на ретината, катаракта, сухота в очите, прогресивна слепота и други проблеми, свързани с възрастовите промени в тъканите. Уникалният биохимичен състав на плодовете позволява не само да се предотврати появата на много заболявания, водещи до увреждане на зрението, но също така допринася за прогресивното лечение на съществуващи заболявания.

Ягодите са (много) богати на антиоксиданти

Първо, нека си припомним какво представляват тези антиоксиданти. Антиоксидантите или консервантите, както още ги наричат, са вещества, които предотвратяват разрушителното действие на активния кислород върху клетките на тялото. Антиоксидантите предпазват организма от преждевременно стареене и сериозни заболявания.

Още: Кога и как се садят ягоди, ако искаме богата реколта

Учени отбелязват, че ягодите съдържат голямо количество фенолни съединения - биофлавоноиди, които имат изразени антиоксидантни свойства. Доказано е, че ежедневната консумация на ягоди повишава способността на тялото да устои на ефектите на свободните радикали. Струва си обаче да се има предвид един важен нюанс: не всички ягоди са еднакво здрави. Ярките, алени плодове с бели „дупета“ е най-добре да се оставят настрана за сладко; те съдържат няколко пъти по-малко антиоксидантни вещества от тъмно червените плодове. В този случай цветът е от голямо значение: колкото по-тъмно е плодчето, толкова по-здравословно е то.

Ягодите са източник на елагова киселина

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл и най-често се среща в екстракти от плодове, ядки и горски плодове. Веществото стана известно със способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по съдържание на елагова киселина ягодите заемат почетно трето място. В допълнение към факта, че веществото е способно да потиска туморните процеси, то също така помага в борбата със свободните радикали, има противовъзпалителен ефект, има положителен ефект върху хемопоетичните процеси, а също така укрепва имунната система, предпазвайки я от външни атаки.

Още: 7 основателни причини да ядете повече ягоди

Ягодите са богат източник на витамин С

Общоприето е, че основните източници на витамин С или аскорбинова киселина са лимоните, портокалите и в краен случай чесънът. Междувременно ягодите са много по-надежден източник на това вещество: шепа от тези плодове съдържа повече витамин С от един портокал. Вярно е, че си струва да се има предвид, че само тъмни зрели ягоди, отглеждани под ярко слънце, а не в оранжерия, могат да се похвалят с такова богатство. Интересното е, че замразените ягоди ще запазят този витамин в почти същото количество като пресните. Но не можете да разчитате на конфитюри и консерви - високите температури унищожават витамина и в сладката добавка към чая не остават никакви полезни вещества.

Ягодите като превенция срещу рак

Днес стотици изследвания се провеждат годишно за изследване на рака и методите за неговата превенция. Някои от тях показват, че редовната консумация на определени храни помага за намаляване на шансовете за развитие на рак. Може да забележите, че ягодите са включени в този списък. Благодарение на високата концентрация на витамин С, елагова киселина, антоцианин, кемферол и други полезни вещества, това плодче може да предотврати развитието на някои форми на рак. Сред последните изследвания, потвърждаващи това свойство на ягодите, е работата на Центъра за изследване на рака на университета в Охайо.

Ягодите са полезни за фигурата

Първо, сладкото плодче е с ниско съдържание на калории. На 100 грама има само 33 килокалории, които между другото се изгарят само за няколко минути активно бягане. Второ, има нисък гликемичен индекс, което означава, че предотвратява натрупването на мазнини. Трето, съдържа вещества, които насърчават изгарянето на мазнините. Според някои данни ефективността на избраната диета се увеличава с 24% при тези, които са включили ежедневна консумация на ягоди. За този ефект трябва да благодарим на антоцианина, с който ягодата изобилства. И така, оставяме настрана съмненията и залагаме на ягодите.

Още: Как да си направим желе от ягоди

Ягодите нормализират нивата на кръвната захар

Ягодите са едни от сладките плодове, които диабетиците могат да ядат. Благодарение на уникалния си състав във всички отношения, както и високото ниво на фитонутриенти, те не допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, а също така забавя процеса на усвояване на захарта. Поради това се препоръчва и за хора, които са изложени на висок риск от развитие на диабет. Смята се, че ягодата е отлично средство за превенция.

Ягодите са полезни за сърцето

Доказано е, че тези червени плодове намаляват риска от възникване и развитие на редица сърдечно-съдови заболявания. Както вече казахме, ягодите са богати на различни витамини и антиоксиданти, но в този случай е много по-важно, че отлаганията на магнезий и калий се намират и в зрелите плодове. Последните играят важна роля за нормализиране на кръвното налягане, както и за предотвратяване на стагнацията на течности, което води до оток, както забележим външно, така и тези, които могат да се образуват върху вътрешните органи.

Още: Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Ягодите се препоръчват на страдащите от алергии

Изненадващо, такова противоречиво на пръв поглед плодче е точно това, което се препоръчва на хора, страдащи от различни видове алергии. Изглежда, че зрелите, ароматни, ярки на вкус ягоди трябва да се пазят от хора с подобни проблеми. Но не, поради уникалния си биохимичен състав, ягодите потискат възпалителните процеси и някои биохимични реакции, свързани с алергиите.

Освен това ягодите се препоръчват на бъдещите майки. Изследванията показват, че ако една жена яде ягоди по време на бременност, рискът детето й да развие алергия към тях ще бъде минимален.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои признаци подсказват, че сиренето е развалено?

Досадни грешки при домашното боядисване на коса, които лесно могат да се избегнат

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com