Колко трябва да е напрежението на тока в България?

39693
Колко трябва да е напрежението на тока в България?
Снимка: iStock

Много потребители не притежават нужните знания по темите какво е напрежение на ток и колко трябва да е напрежението на тока в България, както и като цяло защо е важно да следим този показател и да се интересуваме от него. Твърде високото напрежение може да доведе до повреждане на уредите, отпадане на гаранцията им, прегряване на захранващите устройства и мрежовите адаптери. По-ниско от стандарта може да увеличи сметката за ток. То е опасно и за домакинските ви уреди с мотор като хладилник, климатик, пералня, водейки до неефективната им работа или дори до преждевременното им износване и повреда, ако е твърде ниско. Тези рискове са достатъчно основание да се информирате колко трябва да е напрежението на тока в България и да проследите отговарят ли показателите във вашия дом на стандарта. При отклонение над допустимото са възможни редица проблеми и неприятни последствия, поради което е важно да се свържете с вашия доставчик на енергия и да изискате незабавно съдействие за отстраняване на проблема.

Как да намалим сметката за тока?

Колко трябва да е напрежението на тока в България?

220 волта следва да бъде напрежението на тока у нас. Допустими са отклонения до 10%. Първоначално този процент е бил 5, но е увеличен на 10% и това вече създава опасност за уредите, както и опасност пострадалите потребители с повредени уреди да не получат обезщетение за щетите, тъй като тези 10% отклонение допускат до 253,8 V напрежение. Повечето производители на електроуреди признават гаранцията на уреда, ако подаването не е било над 230 V. Така при напрежение от 253 волта и повреда на уреда ви, която е следствие от това напрежение, е напълно възможно нито фирмите-производители, нито ЕРП-тата да ви обезщетят, тъй като едните категорично са посочили, че не признават гаранция при напрежение над 220 волта, а другите – че това е допустимо отклонение, тъй като е в рамките на 10-те процента.  

Съществен проблем се наблюдава и във вилни зони. В множество планински райони и вилни зони хората се оплакват масово от липсата на постоянно напрежение на тока – то е или твърде ниско, или твърде високо, което води до материални щети и повреда на уредите. В подобни ситуации са допустими колективни искове за щетите и жалби за осигуряване на нужното напрежение по стандарт. До откриване на решение на проблема обаче единствен изход за тези райони и домакинства са стабилизаторите за ток. Не е изключено обаче прекалено високото напрежение да доведе до изгаряне и на самия стабилизатор. Подобен проблем  с напрежението на тока е бил наблюдаван например в продължение на около 30 години във вилна зона до село Батулия, но далеч не съществува само там. Точна статистика колко домакинства в България получават ток с напрежение, различно от 220 волта, не е налична. Ясно е обаче, че осигуряването на постоянно напрежение е част от задълженията на дружествата, както и гаранция за качеството на електроенергията.

Как да пестим ток: няколко полезни съвета

Какво да направим, ако напрежението в дома ни е различно от напрежението на тока в България по стандарт?

За да предпазите уредите си от повреди, за които е възможно и да не получите обезщетение, най-доброто, което може да направите, е да си закупите стабилизатор. На пазара са налични различни модели на различни цени, започващи от около 50 лв. – тоест напълно достъпни за повечето потребители и много по-изгодни от ремонт на електроуреди или закупуване на нови. Автоматичните регулатори на напрежението обикновено работят с входящо напрежение 140~260 V, а подават изходно напрежение 220 V, с което гарантират изправността на уредите в дома ви. Естествено важно е и да информирате съответното ЕРП за проблема с напрежението. Докато чакате решение обаче, стабилизаторът ще ви спести много нерви и излишни разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com