Как да пестим ток: няколко полезни съвета

5150
Как да пестим ток: няколко полезни съвета
Снимка: Pixabay

Телевизорът е включен, макар че никой не го гледа. При това положение и икономичните плазмени телевизори изразходват стотици ватове. И ако стоят включени по цял ден, сметката няма как да не е висока, казва Райнхард Шневайс, консултант по пестенето на електроенергия. Същото важи и за лаптопа или компютъра, добавя експертът.

Колко ток изразходвам и какво мога да променя

Съзнателното отношение към собственото потребление е само един от факторите, на които Шневайс обръща внимание. Той прави месечно по около 20 посещения в частни домове, в рамките на които проверява сметките за тока, търсейки къде се изразходва най-много енергия. „Ако си купя водно легло или терариум с отоплителни лампи, няма как да не очаквам по-висока сметка за тока", казва той.

А тази година сметките на повечето хора неизбежно ще се окажат по-високи - заради ръста в цените на горивата. Това важи особено в Германия, където се плащат най-високите сметки за ток в световен мащаб - средно около 33 цента на киловатчас.

Оттам нататък всеки, който иска да намали сметката си за ток, трябва най-напред да проучи собственото си потребление. На първо място са старите електроуреди, например хладилникът. Както сочат данните на Централата за защита на потребителите, един хладилник на над 15 години в домакинство от трима души изразходва към 295 киловатчаса годишно, докато нов хладилник изразходва само 140. Замяната на старата фурна с нова също води до сериозни спестявания. А ако се пече с вентилатор, може да се спестят 15 процента от електроенергията.

Може да се пести и без нови уреди

Смислена инвестиция, която при това ще се изплати бързо, е и замяната на отоплителните циркулационни помпи с високоефективни. „Така могат да се спестят между 100 и 150 евро годишно, а потреблението на електроенергия може да се намали с до 90 процента", обяснява Катрин Бекер от Централата за защита на потребителите в Саарланд.

Но може да се пести и без да се инвестира в нови електроуреди. „Например ако от програмите на пералнята и на миялната машина се избере „еко" или пък прането се простре, вместо да бъде слагано в сушилнята", препоръчва Бекер. Освен това много уреди изразходват доста енергия дори в режим „стендбай". В това отношение добра работа би свършил разклонител, който да може да се изключва. Експертката препоръчва да се проучат внимателно и настройките на уредите, тъй като днес един рутер може да изразходва точно толкова електроенергия, колкото и хладилникът.

"Потреблението зависи от потребителите, а не от големината на жилището"

Осветлението днес вече не е най-големият проблем, отбелязва на свой ред Райнхард Шневайс. „Благодарение на икономичните LED-лампи изключването на осветлението вече не играе толкова голяма роля за сметката", казва експертът.

Шневайс дава консултации в тази сфера от 2007 година насам. „След моите посещения повечето хора са изненадани и благодарни", разказва експертът и дава пример с една майка, която всеки ден използвала фурната, но въобще не знаела, че тя вече почти нямала уплътнения. „Излиза, че така е отоплявала цялата кухня", казва Шневайс. Експертът опровергава предположението, че в едно малко жилище се потребява по-малко ток. „Потреблението зависи основно от потребителите, а не от големината. Тоест, ако някой се премести в малко жилище, да не очаква непременно и разлика в сметката за тока."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com