Крали Марко - каква е истинската му история?

14290
Крали Марко - каква е истинската му история?
Снимка: Pixabay

Приказките за силния Крали Марко са част от нашето детство. Легендарният юнак е храбър и смел и винаги побеждава злото, а справедливостта тържествува. Откъде идва Крали Марко? Съществувал ли е такъв човек реално или е плод на народното въображение?

Крали Марко от Прилеп

Легендата разказва, че героят от българското народно творчество е живял през XIV в. в Прилеп, днешна Северна Македония. Казвал се е Марко Мърнявчевич и е бил син на прилепския деспот Вълкашин Мърнявчевич, който след смъртта на цар Стефан Душан през 1355 г. се обявява за крал, а Марко е коронясан като “млад крал”.

Предполага се, че Марко се е родил около 1350 г., а баща му е бил на служба при крал Стефан Душан и съпругата му, българката Елена. Най-вероятно Елена, майката на Марко, произхожда от българското болярство. Относно произхода на Марко има известни спорове. Сърби, българи и македонци си го приписват като сънародник. В подкрепа на българския му произход има много документи, сред които тези на Константин Михайлович, Иван Музаки, Теодор Кантакузин и др., които недвусмислено го наричат български княз.

Крали Марко - васал на османския султан

През 1371 г. Вълкашин и брат му Углеша тръгват на поход срещу османците с около 60 000 бойци, но са победени край Черномен, където и двамата умират. Марко Мърнявчевич наследява кралството, но като васал на османския султан. В някои сръбски легенди Марко е обвиняван, че е воювал на страната на турците в битката на Косово поле през 1389 г. Няколко години по-късно Марко заедно с Константин Драгаш участва в поредния поход на султан Баязид. Атакуват влашкия войвода Мирчо Стари.

Знаете ли кой наистина е Крали Марко?

В битката при Ровине на река Арджеш Марко и Константин Драгаш загиват през 1395 г. Според Константин Костенечки преди боя Марко споделя с Драгаш: “Аз казвам и моля Бога да бъде помощник на християните, а нека аз пръв падна между мъртвите в тази война”.

Смята се, че Марко е погребан до Скопие, в манастира “Св.Димитър”, по-късно наречен Марков манастир. В храма има стенопис, който изобразява Марко с Вълкашин. Има корона и ореол, което го причислява към светците.  

Според легендите Марко не умира, а чака в пещера да излезе на слънчева светлина и сам ще изгрее като слънце, за да стопли народа. Постепенно се превръща в смел герой в народното творчество на българи, македонци и сърби. Затова можем да кажем, че Крали Марко е балкански герой. Няма сведения кога се появява най-ранната легенда за Крали Марко, но през 16-ти век дубровнишкият историк Мавро Орбини пише за подобен герой. 

Крали Марки и Харманли

Някои легенди свързват Крали Марко и неговия баща Вълкашин с Харманли. Дори се вярва, че на мястото, където е “Изворът на Белоногата”, Вълкашин намира смъртта си. Съществуват скални образувания като “Стъпката на Крали Марко” и неговия трон.”
Легендата за Крали Марко е част от международния културен маршрут “Европейски приказки и легенди”, който се базира на героичните епоси на европейските народи и е в съответствие с инициативата на Съвета на Европа в областта на културния туризъм за развиване на културно-туристически маршрути на територията на Европа.

Крали Марко в Боливуд

През 2014 г. индийският режисьор Шридер прави филма “Крали Марко - Фантастична авантюра”, в който главният герой е представен като сръбски юнак. В главните роли са сръбски актьори, а Крали Марко се играе от Матея Попович. Индийският режисьор се вдъхновява за филма след посещение в Белград, където се влюбва в страната и решава да снима филм. Когато попитал на място новите си сръбски приятели кой е най-големият сръбски герой, всички отговорили - “Крали Марко”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com