Кучетата не обичат да ги прегръщат

6970
Кучетата не обичат да ги прегръщат
Снимка: iStock/Guliver

Кучетата не обичат да ги прегръщат, става ясно от изследване, публикувано в сп. Psychology Today.

Според автора на изследването проф. Стенли Корен кинолозите отдавна са забелязали, че далеч не всяко куче обича човешките обятия. Но този въпрос не бил изследван от учените.

Древните кучета приличали на...

Учени от американския университет "Браун" са открили доказателства, че съвременните кучета в древността са били доста по-ловки, отколко...

Досега са проведени само две изследвания, при това в тях учените оценявали риска да от получаване на ухапване от четириногия любимец. В новото изследване е разгледана реакцията на животните на самите прегръдки.

За анализ от мрежата на случаен принцип били взети 250 снимки, на които стопаните прегръщат своите любимци. Състоянието на кучетата било оценявано по признаци, свидетелстващи за стрес.

Според проф. Корен за дискомфорта на животното свидетелстват прибраните уши, полуотворените очи, обръщането на главата и други. Поне по един от признаците на дискомфорт бил открит на повече от 80% от снимките.

Според резултатите от изследването причината за недоволството на животните се крие в тяхната природа. Когато прегръща кучето, човек ограничава неговата свобода на движение и предизвиква стрес у животното.

Прегръдката понижава кръвното и стреса

Прегръдката между двама души стимулира отделянето на хормона окситоцин, който е отговорен за щастието и доброто настроение, съобщава БГ...

Според Корен кучетата отлично разпознават човешките емоции и без прегръдки, затова не бива често и здраво да ги притискаме.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com