Къде се намира най-големият град в света?

14559
Къде се намира най-големият град в света?
Снимка: iStock

Знаете ли кой е най-големият град в света?

Най-големият град по площ в света е Ню Йорк, който се простира на 12 093 кв. км. Най-големият град по население в света е Токио с 37 000 000 жители.

Японската столица Токио се намира на северозапад от Токийския залив, в региона Канто, в югоизточната част на главния японски остров Хоншу. Градът е една от 47-те префектури в страната и център на Голямо Токио, най-големия метрополен регион в света. Токио е седалище на японското правителство и на Императорския дворец. През 2012 г. изследване на “Икономист Интелиджънс Юнит” определя Токио като най-скъпия град за чужденци в света.

История на Токио

Историята на града започва преди около 400 години, когато е известен с името Едо. Градът започва да процъфтява, когато Токугава Йеясу създава шогуната Токугава през 1603 г. Постепенно нараства до огромен град с население над 1 милион до средата на 18-ти век. През това време императорът живее в Киото, официалната столица на страната. Периодът на Едо продължава почти 260 години до реставрацията Мейджи през 1868 г., когато императорът се премества в Едо, който става столица на Япония и започва да носи името Токио.

В ерата Мейджи (1868-1912 г.)  Япония започва да “внася” западната цивилизация. Строят се сгради от камък и тухли на местата на имения на феодали. През 1869 г. е открита първата японска телекомуникационна линия между Токио и Йокохама. Западните прически изместват традиционните мъжки ”кокове”.

През ерата Тайшо (1912-1926 г.) се увеличава броят на работещите в градовете, а градското население се увеличава. През септември 1923 г. Токио е опустошен от Голямото земетресение в Канто. Пожарите, причинени от земетресението, изпепеляват центъра на града. Загиналите са над 140 000 души, а разрушените къщи са над 300 000. До 1935 г. постоянното население на Токио вече е 6,36 милиона, почти колкото това на Ню Йорк и Лондон.

Топ 10 на най-големите градове в Европа

През Тихоокеанската война, която избухва през 1941 г., Токио е бомбардиран 102 пъти, в резултат на което градът е опустошен, а населението намалява до 3,5 милиона. 50-те години на миналия век са време на постепенно възстановяване на нацията и начало на бърз икономически растеж.

През 80-те години Токио се превръща в един от най-бързо развиващите се  големи градове в света, който се гордее с високо ниво на технологиите, модата, културата. От 1986 г. цените на земята и акциите се покачват стремглаво нагоре, феномен, известен като “икономически балон”.

Любопитни факти за Токио

Най-гъсто населеният град в света

Токио заема площ от 2188 кв. км, което го прави най-гъсто населения град в света. Градът е лесен за навигация, а придвижването е сравнително евтино и удобно.

Вендинг автомати навсякъде

На всеки 12 метра има вендинг автомат, т.е. по един автомат на всеки 23 души.

Най-безопасен

Престъпността е изключително ниска, почти непозната. Безопасността е на такова ниво, че е съвсем нормално местните да спят във влака, докато най-новите им телефони са на показно място. Ако изгубите порфейла си, този, който го намери, ще направи всичко възможно да ви открие и да ви го върне. Забравените вещи могат с часове да стоят на мястото си, без някой да се опита да ги вземе. 

Най-много ресторанти със звезда Мишлен

В града има 223 ресторанта с поне 1 звезда Мишлен.

Топ 10 на най-новите градове в България

Втората най-висока кула в света

Телевизионната кула  “Токийското небесно дърво” (634 м) е най-високата сграда в Япония и на второ място в света след “Бурдж Халифа”.

Най-оживеното кръстовище

На кръстовището на Шибуя средно около 2500 души пресичат на всеки зелен светофар.

Земетресения

От време на време градът се разлюлява от земетресения. Япония е една от най-земетръсните страни в света. Сградите са така построени, че да издържат на най-силните земетресения.

Опустошен през войната

Градът преживя тежки бомбардировки през Втората световна война, а опустошенията са подобни на тези в Хирошима и Нагасаки. Над 130 000 души загинаха само за 48 часа през 1944 г. Въпреки това, Токио става първият град в света, който достига население от 10 милиона жители през 1962 г.

Хотели-роботи

Хотел Henn Na се управлява от роботи на рецепцията. Гостите се посрещат от динозавър робот. Хотелът на улица Гинза е първият, официално сертифициран хотел с роботи в света. 

“Тъпкач” в метрото

Метрото е толкова натоварено, че пътуващите трябва да бъдат “натъпкани” навътре. Токио е единственият град в света, където съществува специална длъжност за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com