Топ 10 на най-новите градове в България

17039
Топ 10 на най-новите градове в България
Снимка: Boby Dimitrov / CC BY-SA 2.0

Към днешна дата в България има 257 града.
Докато някои села напълно изчезват поради липса на жители, други получават статут на град. Различни са причините, които водят до обявяване на едно село за град - увеличаване на населението, стратегическо местоположение, историческа значимост, атрактивен курорт. Ето класацията на най-новите градове в България по година на обявяването им за град.

1. Игнатиево 2011

Игнатиево се намира в община Аксакова, област Варна и е с население 4358 жители.
Наблизо е местността Побитите камъни. Обявен е за град през 2011 г. поради увеличаващото се население и добре изградена инфраструктура. В града има спортен център, стадион, училище, читалище, библиотека и младежки дом. Ежегодно се провеждат кръгове от националното първенство по мотоциклетизъм.

Топ 10 на най-големите градове в България

2. Крън 2011

Крън се намира в община Казанлък, област Стара Загора и е с население 3390 жители.
Градът е разположен в подножието на Стара планина, в Долината на тракийските царе, близо до немного висок хълм, където преди векове се издига Крънската крепост, наричана днес Калето. Има насаждения на маслодайни рози и лавандула.
Обявен е за град през 2011 г., като местните жители се мотивират с това, че освен необходимия брой жители, населеното място има и индустриален капацитет, културен и учебно-възпитателен потенциал, както и перспективи за хората.

3. Черноморец 2009

Черноморец се намира в община Созопол, област Бургас и е с население 2480 жители.
Заради залива Свети Никола, до 1951 г. селото носи неговото име - Свети Никола. По идеологически съображения името е сменено. Наблизо е заливът Вромос. Черноморец е популярен морски курорт, който привлича със скалистите брегове на плажа и изолираните места за плажуване, плуване и риболов. Един от най-добрите плажове в региона е този на къмпинг “Градина”.

4. Ахелой 2009

Ахелой се намира в община Поморие, област Бургас и е с население 2166 жители.
Градът е разположен в крайбрежната зона на Ахелойския залив. През града минава Европейски път Е87, който свързва Северна и Южна България край морето. През града протича река Ахелой, която извира от Айтоските възвишения и се влива в Черно море.
Освен известен морски курорт, градът е домакин на много културни мероприятия. Любопитно е, че на името на Ахелой е наречен скалистият връх Ахелойски Нунатак - 390 м, който се намира в горния ледник Хюрон на остров Ливингстън в Антарктида.

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

5. Куклен 2006

Куклен се намира в област Пловдив, само на 8 км от областния град и е с население 7320 жители.
До обявяването му за град, селото е с най-многобройно население в Южна България. В землището на Куклен са едни от най-големите предприятия в страната - Комбинат за цветни метал, Агрия, Институт по цветна металургия. Непрекъснато се появяват много нови предприятия, които осигуряват нови работни места.

6. Мартен 2006

Мартен се намира в община Русе и е с население 4014 жители.
Градът е разположен на брега на река Дунав. Има кариера за добив на пясък. Сред мотивите за обявяването му за град са добре изградената инфраструктура, нарастващо население и високотехнологични комуникации, използвани от жителите.

7. Свети Влас 2006

Свети Влас се намира в община Несебър, област Бургас, в подножието на южните склонове на Стара планина. Населението му е 4055 жители. Комбинацията от море, планина, спокойствие, превръщат населеното място в предпочитана дестинация за морски туризъм. Градът е известен и с великолепното си ново пристанище, красиво проектирано убежище за яхти. 

8. Добринище 2006

Добринище се намира в община Банско, област Благоевград и е с население 2767 жители.
Още преди да получи статута си на град, селото е известен балнеолечебен и планински курорт. Градът е разположен в планински район на 850 м надморска височина и е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Само на 6 км е град Банско.  Добринище е крайна жп гара на единствената в България работеща теснолинейка, която го свързва със Септември.

9. Момин проход 2006

Момин проход се намира в община Костенец, Софийска област и е с население 1388 жители.
Местността Момин проход е населявана от древността заради топлите си минерални извори. Развива се като курорт от 1920 г. През 1950 г. Момин проход е обявен за курорт с национално значение. Градът е известен с деветте си минерални извора, които лекуват заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми с различни алергии.

10. Китен 2005

Китен се намира в община Приморско, област Бургас и е с население 1135 жители.
Бил е квартал на град Приморско от 1981 до 1991 г. Градът е разположен северно от устието на Китенска река, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза.
Днес Китен е известен като черноморски курорт, предлагаш прекрасна възможност за почивка в уникалното съчетание на море и планини. Наблизо се намира природен парк “Странджа”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com