Лекар посочи най-честите митове за вегетарианството

1471
Лекар посочи най-честите митове за вегетарианството
Снимка: RitaE / Pixabay

Хората съзнателно се отказват от консумацията на месо по различни причини. Някои го правят по етични причини, т.е. като "протест" срещу масовото избиване на животни, а други изтъкват здравословни проблеми или са разочаровани от качеството на месото, предлагано на пазара. 

Какво включва вегетарианството?

Вегетарианството е съзнателно изключване на месото, както и на морските дарове и рибата от хранителния режим. Промяната в начина на хранене включва и избягването на продукти от клане, т.е. желатин (произведен от костно брашно) и свинска мас. Въпреки това млечните продукти и яйцата са разрешени. 

Вегетарианците, от друга страна, освен че се отказват от месото, се отказват от всички животински продукти (без млечни продукти, без яйца) и често се отказват от меда. От вегетарианството произтичат и други схващания: те включват лакто-вегетарианство (което изключва само яйцата), ово-вегетарианство (което толерира млечните продукти, но премахва яйцата от менюто) и други, повече или по-малко радикални нагласи.

Здравословно ли е вегетарианството?

Много хора се питат дали отказът от животински продукти е здравословен. Като се има предвид, че месото често е със съмнително качество (както лесно може да се види, като се изпържи парче месо и от него излезе огромно количество вода), лесно може да се заключи, че в някои случаи то е полезно за здравето. 

Освен това е по-лесно да се контролира качеството на зеленчуковите продукти и например увехналите, които вече не са толкова привлекателни в магазините, могат да се използват за приготвяне на яхнии. 

Има ли съществени разлики между вегетарианство и суровоядство?

Мит: Вегетарианството е равносилно на анемия

Широко разпространено е мнението, че спазването на диета, която изключва месото, е свързано с огромен риск от анемия. 
Все още се твърди, че вегетарианството излага организма на недостиг на витамин D и B12, както и на калций, което не само влияе на имунитета, но и заплашва с остеоартрит и неминуемо може да доведе до остеопороза.

Очевидно е, че липсата на тези вещества може да предизвика значителна слабост в организма, да доведе до липса на енергия, както и до анемия. Трудно е да не се съгласим с тезата, че в продуктите от растителен произход споменатите съединения са по-слабо биодостъпни. Но простото увеличаване на количеството на плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С, не само ще направи усвояването му много по-лесно, но и ще предотврати опасен дефицит.

Вегетарианството и стройната фигура

Може би сте чували неведнъж, неведнъж и два пъти, че отказът от месо води до незабавно отслабване. Разбира се, проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването е много сложен и само отказът от месо няма да доведе до това теглото да започне да пада. Това, което ядете, е важно, а има и още грехове, които причиняват затлъстяване. 

Излишъкът от бял хляб и от прости захари в продуктите от бяло брашно и нередовната консумация на храна и липсата на физическа активност ще ни накарат бързо да напълнеем. По същия начин някои вегетариански закуски, могат да бъдат много калорични, затова избягвайте да ядете например ядки без ограничение.

Вегетарианството - естественият начин на живот

Мит: Вегетарианците са вечно гладни

Един от аргументите на защитниците на месото е предполагаемият факт, че яденето на плодове и зеленчуци затруднява задоволяването на глада. Разбира се, това е приказка, защото пълнозърнестите продукти и широката гама от плодове и зеленчуци съдържат фибри, които не само обуздават глада, но и улесняват метаболитния процес, което може да помогне за отслабване. 

Освен това е важно да се осигуряват продукти с нисък гликемичен индекс (не повишават рязко нивата на кръвната захар), което не предизвиква пристъпи на вълчи глад. Повечето плодове и зеленчуци имат нисък гликемичен индекс.

Мит: Вегетарианците имат грозен тен

Утвърдило се е убеждението - между другото много несправедливо - че вегетарианците и веганите се радват на не толкова перфектно състояние на кожата, а също така са по-предразположени към по-бърз процес на стареене на кожата. 

Един от аргументите, които уж доказват това, е липсата на колаген в месото. Истината е съвсем различна - трудно е да се осигури това вещество с храната. За щастие е важно рационалното добавяне на витамин С, който подпомага производството на колаген от организма. Така кожата става по-стегната и еластична и е по-малко вероятно да се появят първите признаци на стареене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com