Луната през месеците - вярванията на древните

11733
Луната през месеците - вярванията на древните
Снимка: pixabay.com

В продължение на хилядолетия хората използват движението на Луната, за да проследят хода на годината и да зададат календари за лов, засаждане и събиране на реколтата. Древните култури по света са кръстили пълнолуния въз основа на поведението на растенията, животните или времето през този месец, предава БГНЕС.

Януари: вълча луна

Предполага се, че индианците и средновековните европейци са кръстили пълнолунието през януари на вой на гладни вълци, оплакващи липсата на храна. Пълнолунието на този месец се нарича още „старата луна“ и „ледена“ луна.

Февруари: снежна луна

Пълнолунието е кръстено на студеното време и снега, характерни за февруари в Северна Америка. Нарича се още „бурна луна“ и „гладна луна“.

Март: луна-червей

Последното пълнолуние през зимата се нарича червей, поради следите от червеи, които се появяват в прясно размразената почва. Нарича се още „целомъдрена луна“, „луна на смъртта“, луна от кора“ (от снега, който се превръща в своеобразна кора, когато се топи през деня и замръзва през нощта), и „луна от сок“ ( от кървенето на кленове).

Април: розова луна

Местните американци в Северна Америка наричат априлското пълнолуние „розова луна“ по името на вид диви цветя, които цъфтят рано сутрин. В други култури се нарича „луната на покълващата трева“, „луната на яйцето“ и „луната на рибата“.

Май: цветна луна

Изобилието от майски цветя дава на пълната луна името на цветна луна или цветна луна в много култури. Наричат го още „заешка луна“, „царевична луна“ и „млечна луна“.

Юни: ягодова луна

В Северна Америка юнската реколта от ягоди дава това име на пълнолунието на месеца. Европейците също я наричат „розова луна“, докато други култури я наричат „гореща луна“ заради началото на летните жеги.

Юли: луна-елен

Рогата на мъжките елени, които се преливат всяка година, започват да растат през юли, откъдето идва и индианското име за юлското пълнолуние. 

Август: луна есетра

Риболовните племена в Северна Америка наричали пълнолунието през август „есетровата луна“, тъй като този вид бил толкова богат през този месец. Наричали са го още „зелена царевична луна“, „зърнена луна“ и „червена луна“ заради червеникавия оттенък, който придобива под лятната мъгла.

Септември: жетварска луна 

По-познатото пълнолуние, септемврийската реколта, се отнася до времето на годината, когато се събират реколтата, след есенното равноденствие в Северното полукълбо. Наричат го още „царевичната луна“ и „ръжената луна“.

Октомври: луна ловец

Първата луна след реколтата е луната на ловеца, наречена като предпочитан месец за лов на елени и лисици, които вече не могат да се скрият в окосените полета. Луната на ловеца също е особено ярка и дълголетна в небето, така че ловците имат възможност да дебнат плячката си през нощта. Наричат я още „луната на пътуването“ и „луната на умиращата трева“.

Ноември: луна-бобър

Няма консенсус относно произхода на името на ноемврийската боброва луна. Някои казват, че идва от индианците, които са поставили капани за бобри този месец, докато други твърдят, че името се дължи на повишената активност на бобрите, които изграждат плячката си за зимата. Другото й име е ледена луна.

Декември: студена луна

Фазата на луната - какво определя в живота ни

Всеки месец Луната преминава през фази, намалява и расте в своята постоянна трансформация от новолуние в пълнолуние и започва отначало....

Името на декемврийското пълнолуние, студената луна, се дължи на пристигането на зимата. Наричат го още дългата нощна луна и дъбовата луна.

Сини луни

Сините луни всъщност не са сини. Въпреки че точното определение се е променило през годините, терминът "синя луна" често се използва, за да опише второ пълнолуние, което се появява през същия календарен месец, нещо, което се случва средно на всеки две години и половина.

Суперлуни

Орбитата на Луната около Земята не е перфектен кръг и нейното разстояние от нашата планета се променя през целия орбитален цикъл. Когато пълнолунието съвпада с подход или перигей, лунното кълбо изглежда малко по-голямо и по-ярко от обикновено, което ни дава това, което е известно като суперлуна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com