Местата вкъщи, които винаги забравяме да почистим

2688
Местата вкъщи, които винаги забравяме да почистим
Снимка: StockSnap / Pixabay

Нека видим, кои са местата вкъщи, които винаги забравяме да почистим:

Дръжките на вратите, ключовете и контактите

Няколко малки хитрини за всички, които не обичат да чистят

Не всеки обича да почиства у дома. Има няколко трика, които можете да използвате, когато няма абсолютно никакво желание да изчистите бъ...

Те непрекъснато събират върху себе си прах и различни микроби, причиняващи алергични реакции и заболявания от инфекциозен вид у обитателите на къщата. Ако не ги изчиствате повече от два месеца, те могат да образуват дебел слой прах отгоре, мръсотия и бактерии, които биха се разпространили из целия ви апартамент. Замърсяването не изглежда красиво на белите ключове и контакти и по никакъв начин не украсява интериора.

За да избегнете това, е необходимо да почистите старателно вратата и нейните дръжки, ключовете, контактите по време на основно почистване. Същото важи и за дръжките за кухненските шкафове и тези в банята. Не почиствайте контактите с влажна кърпа поради опасност от навлизане на течност в проводниците.

Аспираторът в кухнята

По време на процеса на почистване домакинята обикновено почиства всички домакински уреди: печка, кафемашина, микровълнова печка. Но много хора забравят кухненския аспиратор. В крайна сметка прахът и мръсотията си проправят път през решетката, оставяйки по-голямата част от мръсотията върху нея. Ако се използва често, абсорбаторът е редно да се чисти редовно, поне два пъти в месеца. Добре е да премахнете решетката на аспиратора и да я накиснете в разтвор на почистващ препарат и оцет. Колкото повече правите това, толкова по-малко бактерии ще се събират в абсорбатора.

Сифоните на мивките и ваните

Ето колко често трябва да чистим всяка стая в дома си

Всеки обича да му е чисто и подредено, когато си е у дома.Ако някога ви се е случвало да се замислите над това, колко често трябва да с...

Това, което забравяме винаги при почистването, е сифонът. Това обаче е сериозна грешка. Не чакайте да се образува запушване. Дренажните отвори могат да събират коса, вълна и остатъци от храна. Не е необходимо често да демонтирате сифона и да почиствате тръбата отвътре. Направете го веднъж и го поддържайте непрекъснато чист. Това става със специални професионални средства  или домашни, народни методи, като например с хлебната сода и оцетът.

Вентилационна решетка

 Често сме свикнали да обръщаме малко внимание на вентилацията. Запушването и се забелязва само когато започне да издава странен шум, поради натрупването на мазнини и мръсотия. Освен това въздухът става по-замърсен, което се усеща веднага. Вентилацията на банята може да събира прах, мръсотия и косми. Мастни натрупвания пък се появяват в кухненската вентилация. Това докарва много неудобства на обитателите на дома, а също така застрашава тяхното здраве. Вентилационните решетки трябва да се почистват с препарати и химикали поне веднъж седмично.

Абажури и полилеи

Въпреки основното почистване, всеки домакин забравя да премахне праха от абажура и полилея. Опасно е, защото прахът може да натрупа всякакви бактерии и след това да се разпространи из къщата. Вредните микроби, могат да доведат до алергии или хронични заболявания. За да избегнете това, важно е редовно да избърсвате висящите полилеи и абажури, както отвън, така и отвътре.

3 от най-мръсните места в дома ви

В следващите няколко реда, ще ви изброим три от най-мръсните места във вашия дом, където, колкото и да не ви се вярва, ще откриете най-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Защо не трябва да засадите папрати в близост до ваканционния си дом?

Подправката, с която тоалетната винаги блести от чистота

Какво ви вещаят сънищата за закупуване на къща, апартамент или лятна вила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com