Милиардерите по света обедняват

2504
Милиардерите по света обедняват
Снимка: Thinkstock

Милиардерите на земното кълбо са станали повече, но общите им активи са намалели в резултат на по-мудната глобална икономика, се казва в доклад на банката UBS, публикуван в четвъртък.

Миналата година още 210 души са влезли в клуба на свръхбогатите, в който сега има близо 1400 членове, от които почти една трета (538) са от САЩ, сочи съвместното проучване на UBS и PricewaterhouseCoopers, информира БГНЕС.

5-те най-богати семейства в Русия

На пето място в класацията на най-богати руски семейства се нарежда семейството на Шаймиев - бившият президент на етническата република...

Азиатско-тихоокеанският регион със своите 520 милиардери е на второ място и „заплашва” хегемонията на САЩ, благодарение на Азия, където се пръкват нов ултрабогаташ на всеки три дни. Европа може да се похвали с с 339 членове на клуба.

Общото богатство на всички милиардери достига колосалните 5100 милиарда долара, почти два пъти повече от БВП на Франция, но е намаляло с около 6% за една година.

"След повече от двадесет години на безпрецедентно създаване на богатство, (...) златната ера бе спряна", пишат авторите на доклада.

Лошият резултат за 2015 година се дължи, според тях, на "насрещните ветрове", пред които е изправена световната икономика, като спадът в цените на суровините и поскъпването на долара. Техните разочарования обаче остават относителни: средното богатство на супербогатите се е повишило с 3,7 милиарда долара. В същото време, според данни на Световната банка, на Земята почти 800 милиона души преживяват с по 1,9 долара дневно.

9 начина да имате пари, дори и заплатата ви да е ниска

Шестцифрено наследство или високо платена работа може и да ви поставят сред онзи 1% на милионерите, но малките неща – като вашите...

Докладът на UBS сочи неизбежността на "най-големия трансфер на богатство в историята", който ще се случи, когато сегашните милиардери ще напуснат света без парите си. В следващите двадесет години около 2100 милиарда, което е равно на БВП на Индия, ще преминат в ръцете на следващите поколения. За повечето азиатски пазари, където ръстът на много големите богатства е станал за по-малко от едно поколение, това ще бъде "първото прехвърляне на богатството на милиардерите", се казва в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com