Митовете за здравословните храни, в които да не вярваме

5198
Митовете за здравословните храни, в които да не вярваме
Снимка: iStock

Все повече хора обръщат внимание на това, което ядат. Търсим информация за най-здравословните продукти в интернет. Междувременно там са широко разпространени много диетични митове. Така че трябва да проверите източниците на информация, за да не си навредите. Може да бъде опасно да се използват диети с няколко продукта или да се прекалява с други. На вашето внимание излагаме най-разпространените митове за здравословните храни.

1. Глутенът е вреден и е най-добре да се избягва – мит

Храните, от които винаги се ограничаваме и с това допускаме ГРЕШКА

Знаете ли, че е напълно възможно да похапвате вкусотии, без да качвате излишни килограми? Сигурни сме, че всеки от вас безброй пъти се ...

Изключването на глутен от вашата диета без никакви медицински показания носи повече рискове, отколкото ползи, пише медицинското издание на Джон Хопкинс. Заплашва с дефицит на много витамини и минерали, включително желязо, калций, витамини от група В, цинк и магнезий, тъй като такава диета е свързана с по-малка консумация на зърнени продукти. Може също да има по-ниско съдържание на фибри, което увеличава риска от запек. Също така трябва да се помни, че продуктите без глутен не са особено вкусни.

2. Плодове и плодови сокове могат да се консумират без ограничения, защото са източник на ценни витамини - мит

Смята се, че благодарение на наличието на много витамини и минерали в плодовете можете да ги консумирате без никакви ограничения. Междувременно фруктозата, т.е. обикновената захар, съдържаща се в плодовете (но също и в глюкозо-фруктозния сироп), консумирана в излишък, особено за дълго време, може да бъде вредна за организма. Прекомерната ѝ употреба може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2, но също и до сърдечно-съдови заболявания и подагра, предупреждават от Academy of Nutrition and Dietetics.

3. Грейпфрутите съдържат отрицателни калории - мит

Здравословни заместители на популярни храни

Здравословното хранене и здравословният начин на живот са теми, които никога не остаряват. Всеки ден има нови диети, които революциониз...

Няма такова нещо като отрицателни калории. Въпреки че храносмилането на много нискокалорични храни, които съдържат много фибри, не се усвояват от тялото, това може да означава ускорено преминаване на чревното съдържание за тялото. От своя страна протеините могат да бъдат свързани с по-висок термогенетичен ефект от другите съставки - но това все още не са отрицателни калории. Освен това е невъзможно да се спазва диета, базирана само на такива продукти, без да навреди на тялото поради риска от недостиг на енергия, протеини, много минерали и витамини.

4. Черният хляб винаги е по-добър от белия хляб - мит

Изборът на черен хляб е добро решение, но с определено условие. Ако сравним калоричната стойност на тъмния и светлия хляб, тя е подобна. Може да е дори по-висока за хляба, който се счита за по-здравословен, тъй като калоричността на хляба, обогатен със слънчогледови семки или други семки, се увеличава – това не означава, че е по-„угоен“. Поради високото съдържание на фибри и високото съдържание на ценни хранителни вещества се препоръчва при редукционни диети. Тъмният хляб се приготвя от пълнозърнести зърна, а белият от почистени (без ендосперм и трици, богати на фибри и минерали, включително желязо и цинк). За съжаление цветът не гарантира тези свойства. Това е така, защото хлябът може да бъде оцветен с карамел или ечемичен малц, което е практика на производителите, които искат да направят своя продукт подобен на по-хранителен еквивалент. Струва си да посегнете към пълнозърнестите зърнени продукти, но трябва да проверите състава на хляба (прочетете етикетите или използвайте доверена пекарна).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Яде ли се кората на райската ябълка?
Яде ли се кората на райската ябълка?

Мнозина вече свикнаха в студения сезон с ярко оранжевите плодове на райската ябълка, които са не само вкусни, но и полезни. Д-р Лидия Квашнина...