Можете ли наистина да се изплашите до смърт?

1161
Можете ли наистина да се изплашите до смърт?
Снимка: iStock

Приятел ви изскача, когато завивате зад ъгъла. Сърцето ви започва да бие и вие се задъхвате. „Изплаши ме до смърт!“ казваш.... Разбира се, фактът, че можете да произнесете тази често срещана фраза, означава, че не сте починали. Но твърдението, че това е толкова често срещано, че трябва да зададем въпроса: Възможно ли е да бъдем уплашени до смърт?

Отговорът: да, хората могат да бъдат уплашени до смърт. Всъщност всяка силна емоционална реакция може да предизвика фатални количества химикал, като адреналин, в тялото. Случва се много рядко, но може да се случи на всеки. Рискът от смърт от страх или друга силна емоция е по-голям при хора със съществуващи сърдечни заболявания, но хора, които са напълно здрави във всички останали отношения, също могат да станат жертва.

Да бъдеш уплашен до смърт се свежда до автономната ни реакция на силна емоция, като страха. За смъртни случаи, предизвикани от страх, смъртта започва с нашата реакция „бий се или бягай“, която е физическият отговор на тялото на възприемана заплаха. Този отговор се характеризира с повишен сърдечен ритъм, тревожност, изпотяване и повишени нива на кръвната захар.

Как да управляваме страха и негативните емоции?

Как нашият инстинкт за борба или бягство води до смърт?

За да разберем това, трябва да разберем какво прави нервната система, когато е стимулирана, главно при освобождаване на хормони. Тези хормони, които могат да бъдат адреналин или друг химически пратеник, подготвят тялото за действие. Работата е там, че адреналинът и подобни химикали в големи дози са токсични за органи като сърцето, черния дроб, бъбреците и белите дробове. Учените твърдят, че това, което причинява внезапна смърт от страх по-специално, е увреждането на химикала върху сърцето, тъй като това е единственият орган, който, ако бъде засегнат, може да причини внезапна смърт. Адреналинът отпраща калция към сърцето. Тъй като много калций отива към сърцето, органът има проблеми със забавянето, което е нещо, което може да причини камерно мъждене, специфичен тип абнормален сърдечен ритъм. Неравномерният сърдечен ритъм пречи на органа да изпомпва успешно кръв към тялото и води до внезапна смърт, освен ако не се лекува незабавно.

Високите нива на адреналин не са причинени само от страх. Други силни емоции също могат да предизвикат прилив на адреналин. Известно е например, че спортните събития и сексуалният контакт водят до смъртни случаи, причинени от адреналин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Таро хороскоп за 8 май 2024

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

Разлики между черни и зелени маслини

Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

Експерти: Колкото по-сезонен, толкова по-естествен е зеленчукът на трапезата ни

Милионерите дават отговор на въпроса: Колко пари са нужни, за да сте щастливи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Много поучителна притча за доверието
Много поучителна притча за доверието

Mомченце и момиченце си играели заедно. Момченцето колекционирало стъклени топчета за игра и си играело с тях, а момиченцето носело в една кошничка...